Current Size: 100%

Tartalom átvétel

Felhívás - Sinkó Ferenc-díj

2008-ban Sinkó-díjasunk Diós Judit

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége 2006-ban Sinkó Ferenc-díjat alapított pályakezdő újságírói tevékenység elismeréséül. Célunk a katolikus értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítése az írott és elektronikus sajtóban. A szerkesztőségek, médiumok vezetői 2014. október 17-ig tehetnek javaslatot szerkesztőségenként egy-egy munkatársra, akit a fenti szempontok alapján méltónak találnak a díj elnyerésére.

Leépítés a Magyar Nemzetnél

30 fős leépítést jelentettek be hétfőn a Magyar Nemzetnél, számos neves újságírótól válik meg a lap. A leépítéseket a piaci körülmények tartós romlásával indokolták.

Átadták a Szalay Annamária-díjakat

Első ízben adtak át a Szalay Annamária-díjakat a gyermekek tudatos médiahasználatra nevelésében kimagaslót alkotóknak. Az elismerésben a Cimbora irodalmi folyóirat, a miskolci Európa Rádió, valamint Balázs Bianka, az M2 gyermekcsatorna kidolgozója részesült.

Új főszerkesztő a Magyar Hírlapnál

Szeptember 1-jétől Petán Péter, a lap eddigi megbízott főszerkesztő-helyettese irányítja a Magyar Hírlap szerkesztőségét.

Sajtóapostolok találkozója - 2014

Kedves Sajtóapostol! A jezsuiták meghívására az egyházközségi lapok és honlapok szerkesztőinek találkozóját a budapesti Párbeszéd Házában (VIII. kerület, Horánszky utca 20.) tartjuk október 10–12. között. Jelentkezési határidő: szeptember 15.

Tovább esett a nyomtatott lapok példányszáma

A Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség (MATESZ) legfrissebb adatai szerint tovább zuhan a print lapok értékesített példányszáma. Negyvenezer példány körül jár a Népszabadság és a HVG, a Magyar Hírlapot már nem is auditálják.

Kitüntetések a sajtónak augusztus 20-án

Augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetéssel díjazták Osztovits Ágnest, a Heti Válasz újságíróját. Az ünnep alkalmából Külhoni Magyarságért Díjat kapott a Magyar Szó napilap és a Kárpátalja hetilap.

Szeptembertől Lebhardt Olivér irányítja a VS.hu-t

Lebhardt Olivér eddig is a portálnál dolgozott, a multimédiás rovat és az egyedi fejlesztésű projektek fejlesztője volt. Az új főszerkesztő kinevezése része a VS.hu szervezeti átalakulásának. A videó, fotó, grafika és fejlesztés részlegek összevonásával integrált digitális platform jön létre és a rovatstruktúra is módosul.

Csángó rádió: cél a földi sugárzás megteremtése

A földfelszíni sugárzásban látja a Csángó Rádió bővítését Lőrincz Celesztin, a rádió létrehozója, aki pénteken a Kossuth Rádió műsorainak vendége volt. A jelenleg interneten elérhető rádió főszerkesztője - aki Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója meghívására érkezett Budapestre - az MTI-nek elmondta: a földi sugárzás kialakításához, Csángóföldön 100 kilométeres körzetet lefedve mintegy százezer euróra lenne szükség.

Karas Monika: Nem ízlésrendőrség vagyunk

A médiaszolgáltatókra kiszabott szabálysértési bírságok nemhogy nem lehetetlenítik el a szolgáltatókat, de gyakorlatilag semmilyen visszatartó erejük nincs – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke.

A legegyszerűbb persze lebontani a templomot

Leginkább önbizalomhiányban szenvedhet a délvidéki Nagybecskereki egyházmegye, amely ahol pap nélkül maradó templomot lát, bontásra ítél gazdag múltú, grandiózus vagy „csak” a határon túli közösségek számára igenis menthető, mentendő intézményeket. A Magyar Patrióták Közössége azonban nem hagyja ennyiben a dolgot, térképet készít a 100 főnél nagyobb, települési magyar szórványról, ahonnan nem téphető ki az egyházi közösség gyökere.

Alig fogadták el, már módosítják is a reklámadóról szóló törvényt

Nemcsak a médiacégeket, de a hirdetések megrendelőit is megsarcolná, jelentős adminisztrációs terhekkel sújtaná a kis- és középvállalkozásokat, emellett korlátozná az adóalap-csökkentés lehetőségét a reklámadótörvény hétfőn benyújtott módosítása. A TV2 ismét komoly iparági összefogásra számít, az RTL szerint egyértelműen rájuk szabták a törvényt.

Folyamatosan nő az internetezők száma

Míg tavaly a 18-59 évesek majdnem fele olvasott hetente többször napilapot, addig idén már csak kicsit több mint egyharmaduk – derül ki a Kutatópont közvélemény-kutatásából, amely a magyarországi 18 éves, és idősebb felnőttek médiafogyasztási szokásait vizsgálta.

Meghalt Padisák Mihály író, újságíró

Nem sokkal 84. születésnapja után szombaton meghalt Padisák Mihály író, újságíró, a Magyar Rádió volt szerkesztő-riportere, a Miska bácsi levelesládája című műsor vezetője – tudatta Padisák Mihályné, az irodalmár-újságíró özvegye az MTI-vel.

Áder aláírta a reklámadóról szóló törvényt

Aláírta Áder János köztársasági elnök a reklámadóról szóló jogszabályt – derül ki az Országgyűlés honlapjáról.

10 éves a Magyar Katolikus Rádió

2004 pünkösdjén szólalt meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Magyar Katolikus Rádió. A jubileum alkalmából Spányi Antal püspök-vezérigazgató, Radetzky András vezérigazgató-helyettes és Szikora József főszerkesztő, a MAKÚSZ elnöke részvételével tartott sajtótájékoztatón számoltak be működésük tíz évéről.

Megrendezték a 3. Ökumenikus Diákfilmszemlét

2014. május 31-én a Sapientia Szerzetesi Főiskola Auditorium Maximum terme látta vendégül az ország különböző pontjairól érkezett diákokat, akik a "Van egy álmom", vagy szabadon választott témában adtak be versenyfilmeket. A MAKÚSZ különdíját a Budapesti Piarista Gimnázium diákjainak Elvágyódva innen c. filmje kapta.

Nagy a felháborodás a reklámadó miatt

A Magyar Reklámszövetség közös fellépésre kéri a médiavállalatokat és a szakmai szervezeteket a reklámadó miatt: felhívásukban azt kezdeményezik, hogy a következő parlamenti ülésnap előtt elsötétítéssel, fehér vagy fekete lap megjelentetésével fejezzék ki tiltakozásukat a médiumok.

Új főszerkesztő az Origo élén

Kommunikáció a találkozás hiteles kultúrájának szolgálatában Pápai üzenet a tömegtájékoztatás 48. világnapjára

Magyarországon idén május 25-én ünnepeljük a tömegtájékoztatás világnapját, ezen a napon a Szentatya hagyományosan üzenetet intéz a hívekhez. Ferenc pápa írását az alábbiakban közöljük.

Átadták az idei Mikszáth Kálmán-díjakat

Öt újságíró vehette át csütörtökön a polgári értékeket képviselő, kiemelkedő színvonalú sajtómunkásságért járó Mikszáth Kálmán-díjat. Az idei Mikszáth-díjat Tóth Szabolcs Töhötöm, a Magyar Nemzet szerkesztője, Sályi András, a Magyar Katolikus Rádió munkatársa, Kisberk Szabolcs, a Hír TV, szerkesztő riportere, Bódis András, a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese és Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője kapta.

Az EBESZ és a magyar médiahelyzet

Azok a sommás megállapítások, amelyeket az EBESZ megfigyelői és egyes ellenzéki politikusok megfogalmaztak a 2014-es országgyűlési választásokkal kapcsolatban, miszerint a kormánypárt jogtalan előnyökhöz jutott a médiában, a választások eredményét relativizáló hatásúak és félrevezetőek. A félreértések tisztázása érdekében szükséges a kritikák megválaszolása mellett néhány alapvető összefüggés bemutatása. Dr. Antal Zsolt írása.

Egy százalék

Támogassa szövetségünk munkáját adója egy százalékával!

Kitüntették Seszták Ágnest és Szabó Anettet

A Szellemi Honvédelem elnevezésű sajtódíjjal tüntették ki Seszták Ágnest, a Magyar Nemzet főmunkatársát és Szabó Anettet, a Hír Televízió műsorvezetőjét.

Nincs közszolgálati magyar újságírás a külhoni magyar újságírók nélkül

Újjászerveződött a 2010-re teljesen szétzilált külhoni magyar tudósítóhálózat, anyagaik pedig ma már nem gettószerűen, hanem a közmédia műsoraiba szervesen beépülve jelennek meg – hangsúlyozta Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója pénteken, a MédiaTér - Külhoni műhelyek szerepe a magyar közmédia-stratégia alakításában című kolozsvári konferencián.

A magyar médiának az egyetemes magyarságról kell hírt adnia

Semjén Zsolt szerint a magyar médiának „kutya kötelessége" az egyetemes magyarságról hírt adnia. A miniszterelnök-helyettes videóüzenetben köszöntötte a védnöksége alatt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen Kolozsváron zajló MédiaTér konferenciát, amelyen médiaszakemberek tanácskoznak a külhoni műhelyek szerepéről a magyar közmédia-stratégia alakításában.

Sarusi Mihály kitüntetése

Áder János, Magyarország köztársasági elnökének megbízásából Balog Zoltán Magyar Érdemrend Lovagkeresztet adott át Sarusi Mihálynak, a MAKÚSZ tagjának, József Attila-díjas írónak, Táncsics Mihály-díjas újságírónak. Szeretettel gratulálunk!

Kiosztották a legrangosabb vajdasági újságírói díjat

Csíkos Zsuzsa, az Újvidéki Rádió nyugalmazott szerkesztője, a Duna Televízió munkatársa kapta az idei Napleány-díjat, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) publicisztikai díját. A legrangosabb vajdasági magyar újságírói elismerést pénteken Szabadkán adták át.

Iráni filmes kapta a vallásközi díjat

A vallások közötti díjat adományozott a nemzetközi zsűri a 32. Teheráni Nemzetközi Filmfesztiválon. A vallásközi zsűri tagja volt a Lázár Kovács Ákos a MAKÚSZ filmes szekciójának vezetője, a SIGNIS Európai elnökségének tagja.

Átadták a 2014-es Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat

Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva január 27-én ünnepi szentmisét mutattak be a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban. Ezt követően adta át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Székely János esztergom-budapesti segédpüspök a genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjat a Központi Papnevelő Intézet dísztermében.