Current Size: 100%

Tartalom átvétel

H. Pezenhófer Brigitta, a Szombathelyi Televízió munkatársa kapta idén a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat

Szalézi Szent Ferenc ünnepéhez kapcsolódva január 27-én ünnepi szentmisét mutatott be Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban. Ezután adta át a főpásztor az újságírók védőszentjéről elnevezett sajtóösztöndíjat. A Központi Papnevelő Intézet dísztermében megrendezett díjátadón H. Pezenhófer Brigitta, a Szombathelyi Televízió munkatársa vehette át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elismerését.

Elhunyt Speidl Zoltán

Életének 74. évében (1942-2016), nagy türelemmel viselt betegség után elhunyt Speidl Zoltán újságíró, a PPKE BTK nyugalmazott egyetemi docense, a Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet tanára.

Átadták a Magyar Sajtófotó Pályázat díjait

Tranzitország című sorozatával Fazekas István (HVG) nyerte el a 34. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját, az André Kertész Nagydíjat pedig Déri Miklós (Déri és Társa Bt.) kapta meg A roma test politikája -­ Nincs ártatlan kép című sorozatáért – közölték a szervezők a hétfői budapesti eredményhirdetésen.

Vándor Éva kapta a Családbarát Médiáért díjat

Vándor Éva nyerte el az idei Családbarát Médiáért díjat a vs.hu-n megjelent, A férfiak agyát tényleg átprogramozza az apaság című írásával. A tíz éve létező elismerés félmillió forinttal járó fődíja mellett átadták a közönségdíjat is, amelyet a Kossuth rádió Vendég a háznál című műsora Láthatatlan munka – „nem dolgozó” anyák című adásának szerkesztéséért Veress Ágnes vehetett át.

Szent Mártonról elnevezett kategóriában is várnak műveket a III. Savaria Filmszemlére

A pályázati regisztráció határideje március 6.

Januártól naponta imádság és elmélkedés a Kossuth Rádióban

Január 4-től mindennap imádság, illetve elmélkedés lesz hallható a Kossuth Rádióban. A hét minden napján a reggeli Krónika után pár perccel jelentkező műsorban a négy történelmi egyház – a római katolikus, a református, az evangélikus, illetve a zsidó felekezet – egy-egy képviselője naponta osztja meg gondolatait a közmédia hallgatóival.

Karas Mónika: a médiának alkotmányos keretek közt kell maradnia

Ha a véleménynyilvánítás alapvető emberi jogokat sért, kötelességünk eljárni és szankciókat alkalmazni – jelentette ki médiahatóság elnöke.

Média-önszabályozási fórum indul az etikus újságírásért

Új média-önszabályozási fórum indul szakmai szervezetek összefogásával; a Korrektor fórum célja, hogy a csatlakozó szervezetek betartsák az etikus újságírás szabályait és azokért a nyilvánosság előtt feleljenek.

Szeretetszolgálatok a médiában

„Szeretetszolgálatok a médiában” címmel tartotta a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) őszi tanulmányi délelőttjét a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Tükörtermében november 28-án. Az eseményen átadták a szervezet Sinkó Ferenc-díját és Nívó-díját is. Idén Veres Ádám, a Keresztény Élet internetes portáljának szerkesztő-rendezője érdemelte ki a Sinkó-díjat, míg a Nívó-díjat Gebauer Szabolcs, a MAKÚSZ 11 éven keresztül tevékenykedő főtitkára kapta.

Átlagosan 5,6 millióan hallgattak rádiót

A Class FM rádiót naponta átlagosan 2,5 millióan hallgatták; a második Kossuth Rádió közönsége 1,5 millió. A Magyar Katolikus Rádiót naponta 102 ezer fő hallgatta országosan.

Érvényesíthetők a 2016-os MAKÚSZ-igazolványok!

Megérkeztek a jövő évi érvényesítő matricák, átvehetők a tanulmányi napon, vagy személyesen Werner-Nagy Eszternél, a MAKÚSZ adminisztrátoránál egy előre egyeztetett időpontban (Magyar Katolikus Rádió /1062 Délibáb u. 15-17.).

A Superworld kapta az ökumenikus díjat a CineFesten

A 12. Miskolci Jameson CineFest (szeptember 11-20) filmfesztiválon idén ötödik alkalommal értékelte a filmeket ökumenikus zsűri. A Signis és az Inrefilm ökumenikus díját végül a Superwold nyerte.

Roma-magyar együttélés: mi számít szegregációnak?

Ahol szabad az iskolaválasztás és azért van cigány többség egy iskolában, mert a környékén többségben vannak a cigányok, ott nincsen szegregáció, mivel a szegregáció tudatos elkülönítés – szögezte le Székely János cigányreferens püspök a katolikus újságíró-szövetség iskolai integrációról szóló kerekasztal-beszélgetésén a Kúriának a nyíregyházi Huszár-telepi görögkatolikus iskolával kapcsolatos döntése kapcsán. A rendezvény hanganyaga is elérhető a cikkből.

Kelet-Magyarország felé terjeszkedik a Katolikus Rádió

Nyugat-Magyarország jó részén már kiépítette hálózatát, ezért az ország keleti részén szerezne újabb frekvenciákat a Magyar Katolikus Rádió – mondták el a médium vezetői az MTI-nek nyilatkozva.