Current Size: 100%

Tartalom átvétel

Sajtóapostolok találkoztak Nyíregyházán

Szeptember 30. és október 2. között Nyíregyházán rendezték meg az egyházközségi lapok és honlapok szerkesztőinek 15. találkozóját. A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) ezúttal a Nyíregyházi Egyházmegyével közösen szervezte meg ezt a hétvégét.

Felhívás - Sinkó Ferenc-díj

A szerkesztőségek, médiumok vezetői 2016. október 28., péntekig tehetnek javaslatot szerkesztőségenként egy-egy munkatársra, akit méltónak találnak a díj elnyerésére. A díj Kun Éva keramikusművész által készített ikonnal és 50.000,- Ft nettó jutalommal jár, valamint a szakmai elismerés mellett a MAKÚSZ egyéves ingyenes tagságot ajánl a Sinkó Ferenc-díj nyertesének.

Hat millióan rádióznak itthon

Kinevezések a vajdasági magyar lapoknál

Főszerkesztőket és lapigazgatókat választott a Magyar Szó és a Hét Nap.

Vidéken a print lapok tarolnak

A vidéki lakosság sikeres eléréséhez továbbra is a nyomtatott lapokban történő hirdetésekben érdemes gondolkodnia a cégeknek – derült ki a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) elemzéséből a Goldfish by Whitereport & Ipsos kutatása alapján.

Közönségtalálkozót tart a Magyar Katolikus Rádió

A Magyar Katolikus Rádió soron következő közönségtalálkozóját október 3-án, hétfőn 17 órakor a Centrál Kávéházban tartja (1053 Bp., Károlyi u. 9.). Vendégek: Dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, és Majorosi Mariann, a Csík Zenekar énekese.

Újságírókat képez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Rendészeti és közpénzügyi szakújságírói szakot indít októbertől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE).

KATTÁRS: „Jézus az irgalmasság arca. Társai vagyunk!”

Az idei Katolikus Társadalmi Napokat (KATTÁRS) szeptember 16-án és 17-én a budapesti Március 15. téren rendezi meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, amelynek mottója: „Jézus az irgalmasság arca. Társai vagyunk!”. A rendezvény ünnepélyes megnyitója: szeptember 16., péntek 13 óra, a budapesti Március 15. téren.

Elhunyt Kósa Csaba

A Magyar Újságírók Közösségének Elnöksége szomorúan tudatja, hogy pályatársuk, Kósa Csaba (1943-2016) író, újságíró, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke, a Magyar Írószövetség tagja, életének 74. évében, rövid betegséget követően, váratlanul elhunyt. A MÚK saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Új főszerkesztő a Mandinernél

Balogh Ákos Gergely, a Mandiner eddigi főszerkesztője a Corvinus kommunikációs igazgatója lesz. A Mandiner főszerkesztését eddigi helyettese, Rajcsányi Gellért veszi át.

Kulturális és ismeretterjesztő műsorok az M5-ön

– Úgy érzem, hogy a mai médiapiacon a szórakoztatás egészen furcsa, populáris irányt vett, a mi célunk pedig az, hogy megadjuk a választás lehetőségét a nézőknek – nyilatkozta a Magyar Időknek Dér Ágnes, az M5 csatornaigazgatója. Szerinte a teljes Kárpát-medencét lefedő műsorstruktúra több szempontból is hiánypótló.

Elindult a református egyházak jubileumi honlapja

Elindult a Kárpát-medencei református egyházak közös honlapja, amelyen a reformáció 2017-es jubileumi emlékévével kapcsolatos hírek, interjúk, riportok olvashatók – közölte a Magyarországi Református Egyház Zsinatának kommunikációs szolgálata hétfőn az MTI-vel.

Rádiós hír-, tematikus és szolgáltató magazinműsorokat támogat az NMHH

28 médiaszolgáltató nyert összesen 76 millió forintos támogatást a Médiatanács állandó rádióműsorok gyártását ösztönző pályázatának legutóbbi fordulójában.

Megnyílt a Filmtörténeti Élménypark

Az ózdi kohászati művek területén lévő Fúvógépházban szórakoztató módon ismerkedhetnek a filmtörténet múltjával a látogatók.

Egy százalékos növekedés volt a hazai médiapiacon

Megérkezett a Whitereport Financial Gyorsjelentés 2015, amely a top100 magyarországi médiavállalat árbevétel- és profittrendjeit mutatja be. A 2015-ben top100 médiavállalat – televíziós, rádiós, online, print- mozi- és köztéri médiumokat üzemeltető magyarországi vállalatok - éves nettó árbevétele (terjesztés, reklám stb. együttese) összesen közel 256 milliárd forint volt.

20. frekvenciáját indítja a Magyar Katolikus Rádió

Közel kétéves pályázati eljárás eredményeképpen nemrég Orosházán nyert frekvenciát a Magyar Katolikus Rádió, ami a 20. URH adóállomásuk lesz. Ezzel megkezdik a hálózatépítést a délalföldi régióban is.

Radetzky András: a helyi rádiók erősek

A helyi rádiók együtt több embert érnek el, mint az országosok, a piac stabil, de nem jöttek vissza a válság előtti arany évek - közölte Radetzky András, a fennállásának huszadik évfordulóját az év végén ünneplő Helyi Rádiók Országos Egyesületének (HEROE) elnöke a Médiapiacnak adott interjúban.

Megszűnik a Metropol

Hatmillióan rádióznak itthon naponta

Könyvelési mérleg - 2015

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének könyvelési mérlege a szövetség 2015-ös pénzügyi tevékenységéről.

Frissítés a Petőfin

Megújult a Népszabadság

Jövőre bevezetik a digitális jóléti alapcsomagot

A tervek szerint 2017 január 1-től a vezetékes és a mobilinternet kapcsán is bevezetik a digitális jóléti alapcsomagot.

A Sláger Rádió Zrt. vette meg a Class FM-et

Eladták a Class FM országos kereskedelmi rádiót működtető társaságot.

Megújult a mediaklikk.hu

Szeptemberben indul az M5

Ferenc pápa üzenete a tömegtájékoztatás 50. világnapjára

Az Irgalmasság Szentéve arra hív bennünket, hogy elmélkedjünk a kommunikáció és az irgalmasság között fennálló kapcsolatról.

Világszerte romlott a sajtószabadság helyzete

A sajtószabadság helyzete jelentősen romlott világszerte 2015-ben, de különösen az amerikai kontinensen.

Átadták az idei Pulitzer-díjakat

Táncsics Mihály-díjat kapott Madocsai Bea, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából Kiváló Művész-, Érdemes Művész- és Babérkoszorú-díjakat, valamint szakmai díjakat adott át 2016. március 11-én a Pesti Vigadóban. A díjban részesült többek között Madocsai Bea Veronika, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője, a MAKÚSZ jelöltje is. Méltatását a cikkben olvashatják.

Újabb döntéseket hozott a Médiatanács

Elindult a Karc FM

Megkezdte működését a Karc FM közösségi rádió a fővárosban. A korábbi Gazdasági Rádió 105.9-es frekvenciáján sugárzó új rádió adásainak kétharmada közszolgálati jellegű lesz, amely főleg a negyven év fölöttiekhez szól. A rádiót Gajdics Ottó ügyvezető főszerkesztő irányítja, helyettesei Pelyach Gergely és Lentulai Krisztián.

Egy átlagos napon közel 5,8 millióan hallgattak rádiót

A magyarok kétharmada naponta rádiózik otthonában, csaknem fele pedig út közben, az autóban. A rádiós piac élén nem következtek be nagy változások – derül ki a TNS Hoffmann–Mediameter konzorcium 2015. november - 2016. januári időszakra vonatkozó kutatási eredményeiből.

Elhunyt Speidl Zoltán

Életének 74. évében (1942-2016), nagy türelemmel viselt betegség után elhunyt Speidl Zoltán újságíró, a PPKE BTK nyugalmazott egyetemi docense, a Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet tanára.

H. Pezenhófer Brigitta, a Szombathelyi Televízió munkatársa kapta idén a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat

Szalézi Szent Ferenc ünnepéhez kapcsolódva január 27-én ünnepi szentmisét mutatott be Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban. Ezután adta át a főpásztor az újságírók védőszentjéről elnevezett sajtóösztöndíjat. A Központi Papnevelő Intézet dísztermében megrendezett díjátadón H. Pezenhófer Brigitta, a Szombathelyi Televízió munkatársa vehette át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elismerését.

Átadták a Magyar Sajtófotó Pályázat díjait

Tranzitország című sorozatával Fazekas István (HVG) nyerte el a 34. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját, az André Kertész Nagydíjat pedig Déri Miklós (Déri és Társa Bt.) kapta meg A roma test politikája -­ Nincs ártatlan kép című sorozatáért – közölték a szervezők a hétfői budapesti eredményhirdetésen.

Vándor Éva kapta a Családbarát Médiáért díjat

Vándor Éva nyerte el az idei Családbarát Médiáért díjat a vs.hu-n megjelent, A férfiak agyát tényleg átprogramozza az apaság című írásával. A tíz éve létező elismerés félmillió forinttal járó fődíja mellett átadták a közönségdíjat is, amelyet a Kossuth rádió Vendég a háznál című műsora Láthatatlan munka – „nem dolgozó” anyák című adásának szerkesztéséért Veress Ágnes vehetett át.

Januártól naponta imádság és elmélkedés a Kossuth Rádióban

Január 4-től mindennap imádság, illetve elmélkedés lesz hallható a Kossuth Rádióban. A hét minden napján a reggeli Krónika után pár perccel jelentkező műsorban a négy történelmi egyház – a római katolikus, a református, az evangélikus, illetve a zsidó felekezet – egy-egy képviselője naponta osztja meg gondolatait a közmédia hallgatóival.

Szeretetszolgálatok a médiában

„Szeretetszolgálatok a médiában” címmel tartotta a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) őszi tanulmányi délelőttjét a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Tükörtermében november 28-án. Az eseményen átadták a szervezet Sinkó Ferenc-díját és Nívó-díját is. Idén Veres Ádám, a Keresztény Élet internetes portáljának szerkesztő-rendezője érdemelte ki a Sinkó-díjat, míg a Nívó-díjat Gebauer Szabolcs, a MAKÚSZ 11 éven keresztül tevékenykedő főtitkára kapta.

Érvényesíthetők a 2016-os MAKÚSZ-igazolványok!

Megérkeztek a jövő évi érvényesítő matricák, átvehetők a tanulmányi napon, vagy személyesen Werner-Nagy Eszternél, a MAKÚSZ adminisztrátoránál egy előre egyeztetett időpontban (Magyar Katolikus Rádió /1062 Délibáb u. 15-17.).

A Superworld kapta az ökumenikus díjat a CineFesten

A 12. Miskolci Jameson CineFest (szeptember 11-20) filmfesztiválon idén ötödik alkalommal értékelte a filmeket ökumenikus zsűri. A Signis és az Inrefilm ökumenikus díját végül a Superwold nyerte.

Roma-magyar együttélés: mi számít szegregációnak?

Ahol szabad az iskolaválasztás és azért van cigány többség egy iskolában, mert a környékén többségben vannak a cigányok, ott nincsen szegregáció, mivel a szegregáció tudatos elkülönítés – szögezte le Székely János cigányreferens püspök a katolikus újságíró-szövetség iskolai integrációról szóló kerekasztal-beszélgetésén a Kúriának a nyíregyházi Huszár-telepi görögkatolikus iskolával kapcsolatos döntése kapcsán. A rendezvény hanganyaga is elérhető a cikkből.

Kelet-Magyarország felé terjeszkedik a Katolikus Rádió

Nyugat-Magyarország jó részén már kiépítette hálózatát, ezért az ország keleti részén szerezne újabb frekvenciákat a Magyar Katolikus Rádió – mondták el a médium vezetői az MTI-nek nyilatkozva.