Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) "Ébresszétek fel a világot!" címmel fotópályázatot hirdetett, melyre Ferenc pápa mondata ihlette pályamunkák érkeztek, olyanok, melyek a címre szabadon reflektálnak, témájuk, szereplőik által önmagukon túlmutató üzenetet hordoznak.

Az 1.500.000,- Ft összdíjazású pályázat első helyezését Hajdú D. András Álom és valóság című képe nyerte, mely egy ötgyermekes, nagybányai édesanya nyomorúságos lakásbelsőjében étkező gyermekét ábrázolja. A második helyezett Simonyi Balázs Lábon kihordott álom című sorozata nyerte. A sorozat maratonistákat ábrázol, célba érkezésünk utáni pihenőjük közben. Harmadik díjat Balogh Zoltán A Lunik 9 gyermekei című fekete-fehér sorozatával nyerte, mely a kassai panelrengeteg szegénységében felnövő generációk kilátástalan sorsát mutatja be.

A beérkezett pályaművekből a díjazott alkotások mellett a szakmai zsűri további 11 alkotó művét válogatta a Millenáris Parkban nyílt szabadtéri kiállítás anyagába, mely egy hónapon át látogatható.

A kiállításon szerepel Oláh Gergely Máté: Legfőbb ideje hogy… című alkotása; Gáti György: Angyal Mexikóban; Dér Asia: Utolsó vacsora; Vancsó Zoltán: Remény az újban; Hegyháti Réka: Kármen; Szabó Márta: Kilátások; Bielik István: Kijev; A véget nem érő pokol; Erdélyi Gábor: Ablakok, Hinta; Stiller Ákos: Halott fia hitele miatt lakoltatnák ki a 93 éves nénit, Bódvalenke - A freskófalu kitörése; Hajdú D. András: A postás, aki a cigánysorra kérte magát, Nyíregyháza - Zürich expressz; Walton Eszter: Ciszterci nővérek érdi kolostora; Benedek Zsolt: Börtönmisszió és Szabó Dorka: félálomban - című képeik és sorozataik.

1. díj:

Hajdú D. András: Álom és valóság (http://www.makusz.hu/fotopalyazat/users/181/images/45)

Ünnepnap ha az étel nem a szeméttelepről kerül Rohit tányérjára. Az öt gyermeket egyedül nevelő édesanya Gáspár Kati egy mindösszesen 6 négyzetméteres kalyibában él immáron hatodik éve a romániai Nagybányán. A város bontásra ítélte a városrészt ahol meghúzták magukat, így bármikor utcára kerülhetnek.

2. díj:

Simonyi Balázs: Lábon kihordott álom (http://www.makusz.hu/fotopalyazat/users/264/series/126)

Évente tízezrek próbálkoznak meg teljesíteni a kihívást jelentő maratoni távot. A 42 km sok holtponttal, lelki-mentális stresszel, szenvedéssel jár. A célba érők a fáradtságtól gyakran azonnal örömittas álomba merülnek, és boldogan, kicsit más emberként ébrednek. A hit és kitartás csodája ez.

3. díj:

Balogh Zoltán: A Lunik 9 gyermekei (http://www.makusz.hu/fotopalyazat/users/161/series/226)

A 80-as években kezdték ide telepíteni Kassa belvárosából a romákat,mára a Lunik IX Europa legnagyobb gettója lett ahol több mint 6000 roma, szlovák és magyar él szegénységben. Az itt lakók több mint fele gyermek,akik az elemi iskoláig sem jutnak el. Milyen jövő vár rájuk Európa Kulturális Fővárosában?

A közönségszavazást Frigyesy Ágnes: Szeretet-ösvényén Csaba testvérrel című sorozata nyerte.

Főtámogató: Magyar Művészeti Akadémia

Fővédnök: P. Vértesaljai László SJ, jezsuita szerzetes

A zsűri

 • Haris László fotóművész, a zsűri elnöke
 • Ajpek Orsolya fotóriporter/képszerkesztő (Index)
 • Tóth József Füles fényképész
 • Szűcs Tibor, a Kisképző igazgatója
 • Cséka György esztéta, kritikus

A zsűrizés több fordulóból áll, mely nem nyilvános, anonim. Amennyiben egy pályázat nem felel meg a kiírásoknak, a szervezők és a zsűri kizárhatja.

Részvételi díj (dátum)

A pályázaton való részvételi díj: 2000,- Ft.

A díjat legkésőbb 2014. március 30-ig, a nevezési határidő végéig kérjük befizetni a MAKÚSZ (11711034-20812700) OTP bankszámlájára.

Adatok a külföldről való utaláshoz

 • Kedvezményezett neve: Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége
 • Kedvezményezett címe: 1118 Budapest, Himfy u. 9.
 • Számlavezető bank neve: 1104 OTP Bank NyRT.
 • Számlavezető bank címe: 1111 Budapest, Karinthy F. út 16.
 • SWIFT kód (BIC): OTPVHUHB
 • IBAN: HU14 11711034-20812700-00000000

Az átutalás, vagy a befizetés közlemény rovatában kérjük feltüntetni: Fehéren Feketén.

A pályázaton való részvétel a részvételi díj befizetésével érvényes.

A bankok által március 31-én teljesített befizetéseket elfogadjuk.

További információk: info@makusz.hu

DÍJÁTADÓ::KIÁLLÍTÁS::MEGNYITÓ

A zsűri által, a pályázatok anyagából válogatott, egy hónapon át látogatható, szabadtéri kiállítás nyílik a Millenáris Parkban 2014. április 25-én, pénteken 15 órakor. A kiállítás megnyitóján hirdetjük ki és adjuk át díjainkat.