Oldal kiválasztása

Jézus egyszer kijelentette: széles az út, amely a romlásba vezet. Aztán Jeruzsálembe menet találkozott egy gazdag ember, aki boldog akart lenni. Megkérdezte az Urat, hogy mit tegyen ezért az elérhető boldogságért. „Oszd szét mindened a szegényeknek és kövess engem!” Emberünk nem ilyesféle válaszra számított. Jézus szomorúan nézett a távolodó alak után, majd az ott tébláboló tanítványainak megjegyezte: könnyebb egy tevének átmennie a tű fokán, mint a gazdag embernek a mennyországba jutnia.

Az eredeti történet (Lk 18,18-30) egy „előkelő”, „nagyon gazdag” emberről, egy kérdésről, és egy tevéről szól. Mi a tű foka – szimbólum, metafora, egy jeruzsálemi kapu neve vagy egyszerűen egy olyan kép, amit szemlélve elbizonytalanodunk? Ha könnyebb a tevének átjutnia a tű fokán, mint a gazdagnak bejutnia Isten országába, akkor szembetaláljuk magunkat saját gazdagságainkkal. Nem lehetetlen Isten országába a gazdagnak bejutnia, hanem nehezebb. Filmszemlénk ennek a nehézségnek a tudatosítására tesz kísérletet azzal, hogy számba veszi szegénységeinket, megosztja gazdagságainkat. A tű foka tehát határhelyzet; első pillantásra kegyetlenül szűk teret felkínáló ajánlat – de ha közelébe merészkedünk, a feltáruló képek új, végtelen távlatokat nyithatnak meg.

„A papír (a film) mindig is a széles úthoz tartozik. Nem az a fontos, hogy nyomtassunk a türelmes papírra, hanem hogy a türelmetlen test kerüljön nyomás alá és préselődjön, mert hátha kisajtolható belőle néhány csepp. Össze kell préselődnie, hogy ne vétse el a keskeny utat, a szűk kaput, sőt talán a mikroszkópnyi tűfokot sem, amely bár láthatatlan az emberi szemnek, kívüle nincs más út az Országba.” (H.U. v. Balthasar).

Szemle
Ideje, helye: 2005. november 4-5., Uránia Nemzeti Filmszínház.
A beküldött filmeket szakmai zsűri bírálja el. A művek az alkotók és a zsűri jelenlétében, nyilvános vetítésen kerülnek bemutatásra. Az előzsűri által a versenyprogramba be nem választott filmeket információs vetítésen mutatjuk be. A zsűri három kategóriában (kisjátékfilm, kísérletifilm, dokumentumfilm) ad ki díjakat (I., II.,III.), illetve különdíjakat is.

A zsűri tagjai: Dér András rendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Gyarmati Lívia rendező, Lázár Kovács Ákos esztéta, Mispál Attila rendező, Pálfi György rendező.
Díjak: több mint 1 000 000 Ft értékben