Oldal kiválasztása

Remek fogadtatásban volt részünk, és nemcsak hasznos, de nagyon vidám napot töltöttünk el együtt. Köszönet a vendéglátóknak az ötletért, a lebonyolításért a résztvevőknek az együttgondolkodásért. Búcsúzáskor többen jelezték, hogy várják a folytatást. Szívesen fogadjuk vendéglátásra vállalkozó szerkesztőségek jelentkezését bárhol az országban, hogy időről időre találkozhassunk. A meghívással jelentkezni lehet a keresztes.ilona@freemail.hu címen.

Keresztes Ilona

+++

ÚJSÁGÍRÓS DÉLELŐTT PILISCSABÁN

Szombaton, ráadásul kora reggelre bemenni? Az egyetlen napon, amikor aludni lehet? Hát persze, hogy elfelejtettem beállítani az órát, és a bátyámmal együtt elkéstünk, ami tekintve, hogy mi vagyunk a vendéglátó iskola elég kínos volt. De szerencsére megérkeztünk, a tea és a sütemény pedig ébren tartott minket. (Én vagy négy bögrével megittam.)
Megérte, ugyanis Keresztes Ilona – a Magyar Rádió munkatársa – nagyon érdekes dolgokról beszélt. Bevezetett minket a rádiózás, újságírás rejtelmeibe. Elmondta a saját tapasztalatait, kérdezgettünk, beszélgettünk. Ebédszünet után Keresztes Ilona interjút készített két diákkal, úgyhogy láthattuk őt munka közben is. Olyan jó kérdéseket rögtönzött, hogy csak ámultunk! Na, persze, mi is leszünk majd ilyen profik…!

Délután Sánta Balázs, a KÉPMÁS fényképésze tartott előadást, amit nem is nagyon neveznék előadásnak, mivel kifejezetten családias volt a légkör. Beszélt arról, ahogy a képeket készítik, szerkesztik az újságnak, és még sok formai dologról is a diák-újságok kapcsán. Azt hiszem nagyon jól sikerült ez az összejövetel. Sok mindenről szó volt, sok mindent tanultunk, ami segít majd a további cikkeink megírásában. Ezúton is köszönöm, hogy Keresztes Ilona és Sánta Balázs eljöttek, és ilyen jót beszélgethettünk velük! Remélem lesz még ilyen összejövetel a közeljövőben!
Huszthy Viola

WARDVIRÁG

PEST MEGYEI DIÁKSZERKESZTŐSÉGEK TALÁLKOZÓJA

Ezen a találkozón iskolánkat, a Zsámbéki Premontrei Szak- és Szakközépiskolát négyen képviseltük: Pinczinger József tanár úr, Strausz Ildikó, Kósa Richárd és jómagam. Elsőként mi érkeztünk meg a pilicsabai Ward Mária iskolába, ahol már ránk vártak Laurinyecz Imre tanár úr, a „WARDVIRÁG” szerkesztője és Keresztes Ilona, a MAKUSZ ifjúsági tagozatának vezetője, a Magyar Rádió szerkesztője. Mindketten nagy szeretettel fogadtak minket. Pár perccel később a többi diákújságíró is befutott.

diákszerkesztőség

A bemutatkozások után elkezdődött a program Keresztes Ilona „Szöveg, stílus, lelkiség” című előadásával. Teával, süteményekkel kínáltak minket, és az előadásból lassan beszélgetés lett. Nagyon érdekes volt, mert sok mindent tanultunk. Például, hogyan kell riportot, interjút készíteni, és elmagyarázták azt is, hogy mi a különbség a két műfaj között. 11 órakor szünetet tartottunk, majd folytattuk a beszélgetést. Átnéztük egymás újságját, ötleteket adtunk egymásnak, és építő kritikát is megfogalmaztunk olykor.

Szó volt a MAKUSZ tagságáról, a szervezet működéséről, és különböző programjairól. Ebéd után Keresztes Ilona interjút készített Ricsivel és velem, a dohányzással kapcsoltban. Úgy látszik, az interjúalanynak sincs könnyű dolga. Ilonát kedves, őszinte embernek találtam. Szerintem a többiek is ugyanúgy érezték.

Délután Sánta Balázs, a KÉPMÁS című családi lap fotósa tartott előadást: Kép, illusztráció a katolikus sajtóban. Mesélt a pályafutásáról, megmutatta a Velencében készített képeit. Összehasonlította a Képmás 2002-es és a 2006-os évfolyamának számait, és kiderült, hogy a lap rengeteget fejlődött az elmúlt négy év alatt. Azután kielemezte a nálunk lévő iskolaújságokat, így lapunkat, az ÉLET A PREMÓBAN-t is, és azt javasolta, hogy nagyobb képeket rakjunk az oldalakra, figyeljünk jobban a tördelésre.

Közben megérkezett Gebauer Szabolcs, a MAKUSZ főtitkára is. További kérdéseket tettünk fel a MAKUSZ-ról, a szervezet honlapjáról, programjaikról és általában az újságírásról. Tartalmas, izgalmas nap volt, profi újságírókat ismertünk meg, akik kollégáknak tekintettek minket.

Both Csaba – ÉLET A PREMÓBAN, Zsámbék