Oldal kiválasztása

BIZALOM

Faludi Nemzetközi Amatőrfilm szemle és Fotópályázat 2008
Az ember legelemibb, legtermészetesebb gesztusai olyan alapokon nyugszanak, amelyek szilárdsága különleges jóindulatot sejtet. Szinte érthetetlen az a bizalom, amellyel nap mint nap elalszunk, feltétezve, hogy másnap fel is ébredünk. Szinte érthetetlen az a bizalom, amellyel táplálékot veszünk magunkhoz, feltételezve, hogy nem tesz kárt bennünk, miközben átjárja bensőnket. Szinte érthetetlen az a bizalom, amellyel a tüdőnk iránt vagyunk: feltételezzük, hogy a következő létfontosságú lélegzetvétel is sikerülni fog.
A legtermészetesebb, normális élet folyamán legalább egyszer kiköveteli a jussát az a pont, ahol megtörik bizalmas, meghitt dolgaink pályája: megtörik a tervek gondosan felhúzott épülete, torlasz kerül a menekülőutakra, a következő lélegzetvétel sikere is kétségessé válik. Ilyenkor nemcsak a makacsság arathat diadalt, nem is csak a semmi pusztító gépezete, de a bizalom is, valami olyanban, ami zuhantában felkarolja létünket.
„Az életben a legbámulatosabb dolog az a bizalom, hogy majd mások vezetni fognak minket. Ha ez hiányzik belőlünk, csak téblábolunk a magunk útján; ha pedig megvan bennünk, fel sem ocsúdunk, s már a legrosszabb útra tereltek minket” (Goethe).

Ha így van, akkor érdemes kicsit visszavennünk…

Nevezési feltételek
Film
  • a filmszemlére elsősorban amatőr alkotók vagy alkotóközösségek jelentkezhetnek korhatár megkötése nélkül, legfeljebb 2 pályaművel. A film, illetve a fotó szekcióba történő nevezés egymástól független.
  • nevezni kisjáték-, kísérleti-, és dokumentumfilm kategóriában lehet.
  • az egyes művek hossza nem haladhatja meg a 16 percet, (a művészeti egyetemek hallgatóinak kategóriájában az időkorlát 30 perc, amennyiben a film tanulmányaik idején készült.)
  • a kész munkákat 1db VHS kazettán esetleg DVD (előzsűri) és 1 db vetítési kópián (AVI, DVCam, DV, HDV, esetleg DVD vagy S-VHS) kérjük beadni.
  • a beadott példányokon (mind a hordozón, mind a borítón) szerepelnie kell a rendező nevének és a film címének
  • a filmeket angol nyelven feliratozva várjuk, ennek hiányában kérjük mellékelni az angol nyelvű dialóglistát (nyomtatva és e-mailben is).
  • szívesen látjuk művészeti egyetemeken tanuló hallgatók filmjeit is, amelyeket a zsűri külön szekcióban értékel és díjaz.
  • a nevezési lapot nyomtava és e-mailben is kérjük elküldeni.
  • az előzsűri döntése alapján a versenyprogramban nem szereplő filmeket információs vetítésen mutatjuk be, ha azok a pályázati kiírásnak megfelelnek.
  • az Akadémia hordozót nem ad vissza, kivéve a versenyprogramban nem szereplő alkotások vetítési kópiáit, melyeket a filmszemlét követően 1 hónapig őrizünk meg.
  • nevezési díj nincs!

Nevezési feltételek
Fotó
  • a fotópályázatra elsősorban amatőr alkotók jelentkezhetnek, korhatár megkötése nélkül, legfeljebb 3 pályaművel, a film és a fotó szekcióba történő nevezés egymástól független.
  • nevezni digitális, hagyományos (analóg) technikával készült színes és fekete-fehér képekkel lehet.
  • a pályaműveket nyomtava, nagyítva 1 példányban 18 cm x 24 cm -es méretben valamint 300 dpi bontásban CD -n is kérjük beadni.
  • sorozat esetén a képek száma ötnél több ne legyen. Az alkotó csak egy sorozattal pályázhat.
  • a kép hátulján és az CD –lemezen is kérjük feltüntetni az alkotó nevét és a kép címét.
  • szívesen látjuk művészeti egyetemeken tanuló hallgatók munkáit is, amelyeket a zsűri külön szekcióban értékel és díjaz.
  • a nevezési lapot nyomtava és e-mailben is kérjük elküldeni.
  • az előzsűri által kiválasztott alkotásokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban állítjuk ki november 30.-ig, a kiállításon nem szereplő képeket honlapunkon lehet megtekinteni.
  • a fotók a kiállítást követően 1 hónapig vehetők át az Akadémia titkárságán, illetve mellékelt felbélyegzett csomagolás esetén postán visszaküldjük.
  • nevezési díj nincs!

Nevezési határidő: 2008. október 20.

Késve érkezett nevezéseket a többi nevezőre, illetve az előzsűrire való tekintettel nem áll módunkban elfogadni.

Az Akadémia a nevezőkkel kizárólag e-mail útján tartja a kapcsolatot. A további tudnivalókról minden nevezőnek e-mailt küldünk. Amennyiben ez október 30-ig nem érkezik meg, kérjük, jelezd a film@faludiakademia.hu címen.

VI. Közép-Európai Olasz Filmfesztivál

2008. november 6-15. Puskin mozi

A Budapesti Olasz Kultúrintézet idén is megszervezi hagyományos filmfesztiválját, melyen az olasz filmtermés javát tekinthetik meg az érdeklődők. Idén közös vendégünk Pupi Avati 70. születésnapja előtt tisztelegve, látogatására készülve retrospektív filmhéten mutatjuk be életművének legfontosabb alkotásait.

Filmszemle és Fotókiállítás

A beküldött filmeket szakmai zsűri bírálja el. Az előzsűri által a versenyprogramba választott munkák a közönség, az alkotók és a zsűri jelenlétében, nyilvános vetítésen kerülnek bemutatásra. A versenyprogramba be nem válogatott filmeket információs vetítésen mutatjuk be. A zsűri három kategóriában (kisjátékfilm, kísérletifilm, dokumentumfilm) ad ki díjakat (I., II.,III.), illetve különdíjakat. A művészeti egyetemek hallgatóinak filmjeit külön kategóriában díjazza a zsűri.

A beküldött fotók közül az előzsűri döntése alapján a legjobbakat az Uránia Nemzeti Filmszínházban állítjuk ki. A kiállított képeket a zsűri nyilvános fórumon értékeli. A díjak átadására a filmszemle díjkiosztóján kerül sor.

A filmszemle ideje, helye: 2008. november 14-15. Uránia Nemzeti Filmszínház

A fotókiállítás megtekinthető: 2008. november 13-30.

Díjkiosztó, díjazott filmek vetítése: 2008. november 15. 19 óra

A filmes zsűri tagjai:
Lázár Kovács Ákos, esztéta, Pintér Judit, filmkritikus,
Mispál Attila, rendező, Nagy András, operatőr
A zsűri elnöke: Pupi Avati, filmrendező
A fotós zsűri tagjai: Drégely Imre, Haris László, Körtési Béla, Móser Zoltán

Díjak: 1 700 000 Ft értékben

A filmegyetemi hallgatók kategóriáját a Port.hu támogatja.
A Budapesti Olasz Kultúrintézet díja egy olaszországi filmes ösztöndíj.
Krzysztof Zanussi által felajánlott díj: egy hét a varsói TOR filmstúdióban.
A filmeket az Országos Diákzsűri is értékeli és díjazza.
A szemle után értékelő szakmai napot tartunk, amelyen a nevezők és a zsűrik tagjai vesznek részt. Itt lehetőség nyílik átfogóbb szakmai konzultációra, eszmecserére.

További információ: film@faludiakademia.hu, Tel.: 411-0825, Fax: 327-4056

www.faludiakademia.hu, www.iicbudapest.esteri.it

Támogatóink:

Trans-Europe Kft., Duna Televízió, Adobe, szoftver.hu, Film.doc Fesztivál, film.hu, Busho Fesztivál, Filmtett, Mozinet, Heti Válasz, MP3 Center, Blup, Kife, Filmhu, Metropolis, Port.hu, Odeon Kft., PPKE BTK, Uránia Nemzeti Filmszínház, 7 határ Stúdió, Sík Sándor Kiadó


Filmtámogatási pályázat

Már most van egy jó filmötleted? Segítünk a megvalósításban! Idén az Akadémia a három legjobb filmterv megvalósulását 400 000 Ft összértékű, technikai és szakmai kapacitással kívánja segíteni.

  • Pályázni lehet kamera- és vágási kapacitásra.
  • Egy alkotó, illetve alkotócsoport csak egy pályázatot nyújthat be.
  • A támogatásban részesült alkotások automatikusan bekerülnek a filmszemle versenyprogramjába, az alkotók mentesülnek a nevezési díj alól, de nevezési lapot csatolni kell a filmekhez.
  • A benyújtandó pályázati anyagnak az alábbiakat kell tartalmaznia: pályázati adatlap (honlapról letölthető), szinopszis, forgatókönyv, részletes rendezői koncepció (helyszín, szereplők, vizuális koncepció, forgatási mód, stílus stb. maximum 2 oldalban), technikai forgatókönyv, gyártási terv, költségvetés, igazolások, és nyilatkozat a film megvalósulásához szükséges további források meglétéről, önéletrajz, filmográfia.
  • A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el. A bírálat elsődleges szempontjai: ötlet, a pályázat szakmai kidolgozottsága, megvalósíthatósága.
  • Az elnyert támogatást az Akadémia csak az előzetes feltételek megléte esetén bocsátja rendelkezésre. Az Akadémia az előkészítéshez szakmai konzultációs alkalmakat, valamint az elnyert technikai kapacitáshoz szakmai felügyeletet és konzultációs lehetőséget biztosít.
  • A pályázati zsűri döntéseivel szemben fellebbezésnek helye nincs.
  • Az Akadémia fenntartja magának a jogot, hogy a támogatásra szánt keretet nem, illetve nem teljes egészében osztja ki.
  • A késve illetve hiányosan beadott pályázatok érvénytelennek minősülnek.

Pályázatok beadási határideje: 2008. május 16.

Filmes hétvégék

A tájékozódni és tanulni kívánók számára szakmai napokat szervezünk, ahol filmes szakemberek segítenek elméleti és gyakorlati kérdésekben továbblépni.

Témák, időpontok:
Forgatókönyv szeminárium: április 5., 12.
Operatőr szeminárium: április 26., május10.
Vágó szeminárium: május 17., 31.
Előadók: Bessenyei Erzsébet, Körtési Béla, Máró Tamás, Mispál Attila, Oláh Zoltán, Varsányi Ferenc, Vidovszky György

Jelentkezési határidők: március 28., április 18., illetve május 9.

Részvételi díj: 10 000 Ft/szeminárium
Maximális létszám: 16 fő

Részletes program a honlapon.

Filmes alkotótábor

A gyakorlási lehetőséggel és képzéssel egybekötött alkotótábor lehetőséget nyújt a kísérletezésre, ismerkedésre, stábszervezésre, közös alkotásra és eszmecserére.

Időpont, helyszín: július 1. – július 8. A Pázmány Egyetem piliscsabai Campusa
Előadók: Bessenyei Erzsébet, Dér András, Gyarmathy Lívia, Horváth Z. Gergely, Körtési Béla, Lázár Kovács Ákos, Mispál Attila, Oláh Zoltán, Varsányi Ferenc és mások.

Jelentkezési határidő: június 6.

Részvételi díj: 35 000 Ft ami tartalmazza a szállás és a teljes ellátás költségét is.
Maximális létszám: 12 fő
Jelentkezési lapok letölthetők a www.faludiakademia.hu honlapról!