Oldal kiválasztása

Tavaszi rendezvénysorozata utolsó eseményét tartotta szombaton a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, soproni továbbképző napja keretében.

A program során a szakmai találkozó résztvevői a Liszt Ferenc Konferencia Központban megtekintették a soproni médiaközpontot, amely Magyarország egyik legmodernebb, digitalizált televíziós stúdiójának is helyet ad. A médiaközpont bemutatását Csernus János, a központ ötletadója kezdte, aki jelenleg a Magyar Televízió kuratóriumának elnökségi tagja. Ezt követően a Magyar Televízió Regionális Stúdiója, a Pulzus Televízió, valamint a Nap Rádió műsorkészítési elveiről és módjáról Gyukity István stúdióvezető segítségével tájékozódtak a résztvevők, akik között több országos médium képviselője is jelen volt. A soproni eseményen, amelynek szervezője Bősze Balázs tanár, költő, MAKÚSZ-tag volt, – többek között – részt vett Szikora József, a MAKÚSZ elnöke, Jáki Teodóz bencés szerzetes és Gebauer Szabolcs a szervezet főtitkára.

Az esemény meghívottjaként és támogatójaként Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevőket. Az országgyűlési képviselő a MAKÚSZ tagoknak két idézetet is hozott, amelyek álláspontja szerint olyan elveket fogalmaznak meg, amelyeket nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Elsőként a magyar katolikusság egyik kiemelkedő személyiségének, Prohászka Ottokár, egykori székesfehérvári püspöknek a gondolatait ajánlotta a média munkatársainak figyelmébe: „A szabad sajtó természeténél fogva inkább erkölcs, mintsem jog.”

,,A sajtó szabadságát az Alkotmánynak kell biztosítani és a lelkiismeretnek kell fenntartani. Amelyik országnak nincs Alkotmánya, és amelyik írónak, szerkesztőnek nincs lelkiismerete, annak a sajtója eleve nem lehet szabad, és ezen semmiféle jogrend, vagy igazságszolgáltatás nem segíthet” – idézte aztán Firtl Mátyás Benedek Istvánt, s ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a sajtóban dolgozók munkája, a politikusokéhoz hasonlóan szolgálat kell, hogy legyen.

A rendezvény során az újságírók és szerkesztők az egykor ferences, később bencés rendházban helyet kapott Szent Benedek Idősek Házába is ellátogattak, ahol az új funkció szempontjából is kiválóan felújított épület bemutatása mellett borkóstolón is részt vettek.