Oldal kiválasztása

A szentmisét követően adták át a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjakat, amelyet az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül alapított a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Az ösztöndíjjal minden évben a média egy-egy munkatársát támogatja a konferencia a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért a nem egyházi sajtóban.

Az elektronikus sajtó kategóriában díjazott Diós Judit a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett szociológusi és újságírói diplomát, a Magyar Rádió Krónika című műsorában 2004 óta rendszeresen tudósít egyházi eseményekről, szociális ügyekről. Azért méltó a Szalézi Szent Ferenc sajtóösztöndíjra, mert bármivel is foglalkozzon, mindig a kölcsönös felelősséget, a szolidaritást képviseli. Diós Judit decemberben kapta meg a MAKÚSZ Sinkó Ferenc díját.

Kacsoh Dániel, aki az írott sajtó kategóriában nyerte el a beérkezett jelölések alapján az elismerést, a Károli Gáspár Református Egyetemen tanult történelem-kommunikáció szakon. A Magyar Hírlaphoz 2007-ben került. Újságíróként kiemelt céljának tekinti a történelmi keresztény felekezetekkel kapcsolatos hírek, az egyházak üzenetének hiteles megjelenítését a világi médiában. Újságírói feladataira nem kötelezően elvégzendő munkaként, hanem vállalt hivatásként tekint.

A püspöki konferencia 2001-ben hozta létre a díjat, a nyertesek egy éven át havi bruttó 50 ezer forintot kapnak. Szalézi Szent Ferencet (1567-1622) XI. Piusz pápa 1923-ban jelölte ki az újságírók védőszentjének.

Forrás: Magyar Kurír