Oldal kiválasztása

A sajtó és a vélemény szabadsága olyan alkotmányos érték, amelynek hatalmi szóval való korlátozása nemcsak a média egésze, de az állampolgárok ellen is irányul, ezért elfogadhatatlan. A sajtóban megjelenő, akár etikai, akár jogi normákat sértő bármely írás elleni fellépésre megvannak az illetékes szakmai fórumok vagy a megfelelő törvényi eljárások. Azt várjuk a magyar kormányfőtől, hogy – illetékesség hiányában – ezt a meggondolatlan nyilatkozatát vonja vissza.

Az újságíró-szervezetek Etikai Együttműködő Tanácsának négy aláírója: a Magyar Újságírók Közössége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Protestáns Újságírók Szövetsége és a Sajtószakszervezet.

* * *
Budai Bernadett kormányszóvivő közleménye:

Budapest, 2009. február 10., kedd – A Magyar Hírlap hétfői számában megjelent Betelt a pohár című cikket követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is azt gondolja, hogy betelt a pohár, arra kéri valamennyi állami intézményt és állami tulajdonú vállalatot, hogy szüntesse meg a lap előfizetését.

Az illetékes vagyonkezelő szervezeten keresztül pedig a kormányfő arra utasítja az érintett állami vállalatokat, hogy szüntessék be a fizetett hirdetések és a reklámok megjelentetését a Magyar Hírlapban. Gyurcsány Ferenc arra utasítja Draskovics Tibor rendészeti és igazságügyi minisztert, hogy készítse elő a megfelelő sajtóetikai, vagy jogi eljárást a Betelt a pohár című írással kapcsolatban.