Oldal kiválasztása

Horkay-Hörcher Ferenc A sajtó és a politika viszonya 20 évvel a rendszerváltást követően című előadásában a sajtószabadságot ma is akadályozó tények között említette a politikusok direkt befolyását is – ami demokráciában elfogadhatatlan. A gazdasági nyomás, amely a minél nagyobb olvasottság érdekében korlátoz, illetve előnyben létesít bizonyos témákat, tematikai beszűküléshez vezet. Az előadó fontosnak tartja, hogy konzervatív, keresztény meggyőződésű újságírók folyamatosan tartsanak napirenden olyan témákat, mint a tetten érhető keresztényellenesség vagy például a kommunizmus veszélyeinek relativizálása, amely nem fogadható el.

Czakó Gábor író Eufémiától a political correctig című előadásában idézetekkel illusztrálta, hogy az indirekt cenzúra – bizonyos szavak lefoglalása vagy jelzők, szóösszetételek általi devalválása, mint például a szocialista erkölcs, a haladó hagyomány, jó értelemben vett hazaszeretet kifejezések, tehát a „nyelv, és ezáltal s lélek elfoglalása” – milyen torzulásokhoz, értékzavarhoz vezetett a diktatúra korában, és vezet mai is a társadalomban.

A tanulmányi nap keretében a MAKÚSZ örökös tagjává fogadták Dessewffy László újságírót, a MAKÚSZ alapító tagját, akit levélben köszöntött Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is.