Oldal kiválasztása

Azért jöttem, hogy a szent helyeken imádkozzam a Szentföld és az egész világ békéjéért – mondta a pápa Izraelt köszöntő beszédében. XVI. Benedek pápa hétfőn délelőtt 11 órakor érkezett meg Tel Aviv Ben Gurion repülőterére, ahol Simon Peresz elnök és Benjamin Netanjahu kormányfő köszöntötték. Bár Jeruzsálem neve annyit jelent, mint a „béke városa”, nyilvánvaló, hogy évtizedeken át a béke tragikusan elkerülte a Szentföldet. A térség biztos jövője az izraeli-palesztin béketárgyalások kimenetelétől függ – mutatott rá az egyházfő. A pápa arra figyelmeztetett beszédében, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalás valamennyi lehetőségét ki kell használni. Mindkét népnek lehetőséget kell biztosítani, hogy békében élhessen saját hazájában és biztonságos, nemzetközileg elismert határok között – tette hozzá. Peresz a pápa útját a béke fontos missziójának nevezte és köszönetet mondott a pápának a gyűlölet és erőszak elleni erőfeszítéseiért.

A közös értékeket csak úgy védelmezhetjük, ha a gyakorlatban megvalósítjuk őket – mondta később a pápa Simon Peresz izraeli elnöknek. A találkozón a béke jelképeként fát ültettek el. XVI. Benedek pápa beszédében leszögezte: a vallási vezetőknek tudniuk kell, hogy minden megosztottság és feszültség a hívők és közösségeik között könnyen ellentmondáshoz vezethet, amely elhomályosítja a Mindenható egyedüli mivoltát, elárulhatja az egységet.

A pápa izraeli látogatása során lerótta tiszteletét a Shoah 6 millió zsidó áldozatának emléke előtt, és azért imádkozott, hogy az emberiség soha többé ne legyen tanúja egy ilyen óriási méretű bűnténynek. Sajnos az antiszemitizmus továbbra is felüti fejét a világ sok részén, ez teljes mértékben elfogadhatatlan – mondta a pápa. XVI. Benedek pápa a Jad Vasem emlékhelyen hozzátette: a Holokauszt áldozatainak szenvedését soha ne tagadják, ne kicsinyítsék, és ne feledjék el! A Shoah áldozatairól elmondta: nevük örökre bevésődött a Mindenható Isten emlékezetébe. „Mint Róma püspöke és Péter Apostol utóda, elődeimhez hasonlóan ismételten leszögezem: az egyház imái és fáradozásai arra irányulnak, hogy a gyűlölet soha többé ne uralja az emberi szíveket” – hangsúlyozta a pápa. A Szentatya találkozott a Holokauszt hat túlélőjével, továbbá a Világ Igazainak egy képviselőjével, majd egy ószövetségi idézettel aláírta az intézmény díszkönyvét: Az Úr irgalma nem fogyott el egészen (Siral 3,22) Benedictus PP. XVI.

Bíró Mátyás
Forrás: Magyar Kurír, oecumene.radiovaticana.org