Oldal kiválasztása

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és a Szombathelyi Egyházmegye szervezésében a Martineum Felnőttképző Akadémián összegyűlt csaknem ötven sajtóapostol az ország minden pontjáról és a határon túlról érkezett. Az egyházközségi lap- és honlapszerkesztők, egyházmegyei és szerzetesrendi sajtóreferensek azért találkoznak minden évben, hogy a szakmai továbbképzés mellett beszámoljanak munkájukról, tapasztalataikról, örömeikről és nehézségeikről.

Veres András megyéspüspök nyitó előadásában aláhúzta: „az egyház természetéhez kezdetektől fogva hozzá tartozik a kommunikáció”, ezért jelen kell lennie az írott és az elektronikus média minden ágazatában. Püspök atya előadása után Szikora József a MAKÚSZ elnöke a szakmai tudás, a folyamatos önképzés fontosságát hangsúlyozta, Gebauer Szabolcs főtitkár az újságíró szövetség szervezetét mutatta be és 2009-es programjain keresztül.

A találkozó második napján Paksa Tamás, a martinus.hu webmestere tartott előadást, s adott hasznos tippeket a plébániai honlapok elkészítésével kapcsolatban. A hallgatók bemutathatták saját honlapjaikat is, melyeket aztán közösen értékeltek. A délelőtt második részében négy műhely közül választhattak a résztvevők: egyházi rendezvények fotózása, kreatív írás, anyanyelvi műhely és honlapszerkesztés. A kis csoportok a gyakorlatban is kipróbálták, hogyan lehet anyanyelvünkkel és a digitális technika eszközeivel értékeset és vonzót alkotni és üzenetet közvetíteni. A nap második felében Sákovits László a hagyományos és a digitális nyomda közötti különbségről beszélt, míg Pup Norbert gyakorlati tanácsokat adott a plébániai kiadványok szerkesztéséhez és összeállításához. Dékány Ferenc a püspöki kar környezetvédelmi körlevelét mutatta be.

A találkozón a MAKÚSZ keretében működő egyházközségi lapok és honlapok szakosztálya tisztújítást tartott: a közelmúltban elhunyt Kormos Gyula atya helyett Gróf Lajost, a Keresztény Élet korábbi főszerkesztőjét választották elnöknek, a szakosztály titkára Rochlitz Bernadett, az MKPK Titkárságának munkatársa, a Jel főszerkesztője lett.

Forrás: martinus.hu/Magyar Kurír

A Szombathelyi Egyházmegye honlapjára az eseményről minden nap került fel összefoglaló.