Oldal kiválasztása

– 1956. október 6-án közvetítették Rajk László temetését, azt már a rádión csüngve hallgattam. A tízéves gyerekben alighanem tudatosult, hogy valami történik, valami várható – mondta a pannonhalmi főapát, majd hozzátette: bár csak tíz éves volt akkor, amikor a forradalom híre eljutott Sopronba szavai szerint látta, hogy az emberek hihetetlenül boldogok, és ő is boldog volt. Úgy hiszi, akik ma beszennyezik ezt az ünnepet, nem ismerik ezt az érzést, mert ha ismernék, nem így viselkednének.

Mint mondta: őrületes nap volt, amikor Sopron útra kelt és megindult Ausztria felé. A Mária-szobor előtt, a belvárosban álltak a teherautók, buszok, amelyek szállították az embereket Ausztriába. Óriási káosz volt, és a mai napig keserű élmény benne a szorongás, amit 1956. november 4-én és 5-én éreztem. A teljes beszélgetést pénteken 19 órakor hallhatják az InfoRádió Aréna című műsorában.

+

Szűcs Zoltán református püspök lesz a vendége az Ott voltam… című előadásnak és beszélgetésnek, mely az 1956-os forradalomról szól. Az ötödik Templomkerti Napok keretében a Somorjai Református Egyházközség által szervezett előadásra október 23-án este hét órától kerül sor a somorjai református templomban.

Erdő Péter bíboros ünnepi szentmisét mutat be a rákosszentmihályi plébániatemplomban (Budapest XVI., Templom tér) október 25-én tizenegy órakor. A liturgiát követően felavatják Mindszenty József hercegprímás első budapesti köztéri szobrát, mely Domonkos Béla szobrászművész alkotása.

+

A Kereszténydemokrata Néppárt országszerte az 1956-os forradalom 53. évfordulójának méltóságteljes megünneplésére készül. Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője Füzér községben, a Hősök sírjánál, Harrach Péter, a KDNP és az Országgyűlés alelnöke Kisbéren, Hoffmann Rózsa, a KDNP országgyűlési képviselője Vésztőn, Firtl Mátyás, Sopron és környéke KDNP-s országgyűlési képviselője, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke Petőházán, Balfon és Sopronban, Lukács Tamás, a KDNP országgyűlési képviselője Tófalun, Móring József Attila, a KDNP országgyűlési képviselője Somogyváron, Balatonlellén, Balatonkeresztúron, és Fonyódon, Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke az újbudai önkormányzat ünnepségén mond ünnepi beszédet. A Fidesz nagytétényi emlékező nagygyűlésén részt vesz és beszédet mond Orbán Viktor, a Fidesz -Magyar Polgáris Szövetség elnöke.

Bíró Mátyás
Forrás: Magyar Kurír, reformatus.hu, inforadio.hu, kdnp.hu