Oldal kiválasztása

Federico Lombardi a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában leszögezte: a feszület mindig is az isteni szeretet és az egység jele volt, ezért sajnálatukat fejezik ki, hogy most a megosztás, a kirekesztés és a szabadság korlátozásának jelképe lett. Mint mondta, úgy tűnik, hogy el akarják hallgatni a kereszténységnek az európai identitás kialakulásában játszott lényeges és tagadhatatlan szerepét.

Az olasz püspöki kar arra figyelmeztetett, hogy a kereszt Olaszországban nem csupán vallási jelkép, annak iskolai kihelyezése azt fejezi ki, hogy a katolicizmus az olasz történelmi örökség része.

Az ítélet Olaszországban felháborodást váltott ki, a római kormány jelezte, panaszt tesz az ítélet ellen. Alfredo Mantovano belügyi államtitkár az ítéletet olyan igazolhatatlannak és butának nevezte, hogy ha követni akarnánk, akkor meg kell kérdezni, vajon a messziről látható milánói dómot is le kell-e bontani.

Az Európa Tanács emberi jogi bírósága úgy foglalt állást, hogy az iskolai kereszt sérti a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak a gyermeknek, valamint sérti a gyermek vallásszabadsághoz fűződő jogát is.

Az ügy 2001-ben kezdődött, amikor finn származású, de olasz állampolgárságú nő, Solie Lautsi azt sérelmezte, hogy gyermekeinek általános iskolájában minden osztályterem falán feszület volt elhelyezve. Végigjárta az összes olaszországi jogorvoslati lehetőséget, végül Strasbourghoz fordult.

Forrás: Magyar Kurír