Oldal kiválasztása

Gyertyák gyúlnak a debrecen–nyíregyházi, az egri, az esztergom–budapesti, a hajdúdorogi, a kalocsa–kecskeméti, a kaposvári, a pécsi, a szeged–csanádi, a székesfehérvári, a szombathelyi, a váci és a veszprémi egyházmegyék területén. A gyertyáért felajánlott adományból a Karitász élelmiszer-adománnyal segíti a szegényeket.

A katolikus karitatív akció 1998-ban Franciaországból indult a Párizsi Főegyházmegye kezdeményezéseként. Elsőként Spanyolország és Németország, majd Svájc csatlakozott a programhoz. Az Egyház hivatalos segélyszervezetei, a Caritas Europa 2005-től, a Caritas Internationalis pedig 2006-tól vesz részt önállóan a mára 12 európai országban jelen lévő szolidaritási akcióban.

A régiek úgy tartották: valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a Földön. És valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl egy emberi szívben. Ezt a fényt jelképezik a gyertyák, amelyeket azok gyújtanak, akiknek szívében már fellobbant a szeretet. Minden egyes gyertya kiáltás az elesettekért, az idősekért, a betegekért, a társadalom peremére szorultakért.

Magyarországon 2008-ban ragyogtak fel először a szolidaritás csillagai egy héten át figyelmeztetve a szegénysorban élőkre.

Az akció helyszínei Budapesten: Vörösmarty tér, Deák tér, Ferenciek tere, Szent István tér. Az akció ideje alatt a Katolikus Karitász munkatársai az érdeklődőknek tájékoztatást adnak a rászorultak helyzetéről és a segítségnyújtás lehetséges formáiról.

A helyszínekről a Karitász honlapján tájékozódhatnak.

További információ:
Katolikus Karitász
Telefon: 1/372-0910
Fax: 1/372-0914
E-mail: office(kukac)caritas.org.hu
Honlap: www.karitasz.hu