Oldal kiválasztása

A Duna Televízió műsoraiban (Kívánságkosár, Térkép, Híradó) a nézők megismerhetik a kassai Thália Színház múltját, s jelenét, valamint képernyőre tűzik a színház három nagysikerű színdarabját is, hogy a nézők minél teljesebb képet kaphassanak a nehéz helyzetben lévő társulat munkájáról. A Thália Színház által erre a célra létrehozott, elkülönített számlaszámra felajánlott összegekről – műsorokban, valamint a képernyő alján futó szövegben (crawl-ban) – a három nap alatt folyamatosan tájékoztatják nézőket. A befolyt felajánlások végösszegéről december 4-én és 11-én adnak bővebb tájékoztatást. Azok a felajánlók, aki jelentősebb összeggel (legalább 100 euróval) járulnak hozzá a teátrum megmentéséhez, a Thália Színháztól egy-egy nevükkel fémjelzett réztáblát kapnak köszönetképp, melyet a színházterem székein helyeznek el.

Negyven évvel ezelőtt a szlovákiai magyarság önfeláldozásának és anyagi támogatásának köszönhetően alakulhatott meg Szlovákia második magyar színháza, a Thália. Szlovákiában azóta is csak két magyar ajkú színház létezik. „A Thália Színház nagyon fontos intézménye a szlovákiai magyarságnak” – fogalmazott a Duna Televíziónak adott interjújában Kolár Péter, a Thália Színház igazgatója. A direktor hangsúlyozta, legfontosabb missziójuk a magyar nyelv fenntartása, a magyar identitástudat megőrzése.

A kassai Thália Színház fenntartó szerve a világgazdasági válságra hivatkozva 2009-ben olyan mértékben csökkentette az intézmény költségvetési támogatását, amely nem teszi lehetővé egyetlen előadás bemutatását sem a 2009/2010-es színházi évadban. Amennyiben viszont a színház nem játszik, így nem lehet közönsége sem, ami ürügyet szolgáltathat annak megszüntetéséhez.

„Ha egy ilyen intézmény megszűnik, az óriási veszteséget jelentene nemcsak a szlovákiai, hanem az egész világ magyarságának is” – hangsúlyozta Kolár Péter. A színház rossz anyagi körülményeit tovább tetőzi a szlovák nyelvtörvény is, melynek betartatására Kassát és környékét is kötelezhetik, ahol a hivatalos szlovák felmérések szerint a magyar lakosok száma nem éri el a 20 százalékot. „A szlovákiai magyarság egyedül, segítség nélkül nem képes fenntartani színházunkat, de talán a Magyarországon és a nagyvilágban élő magyarok tudnának segíteni nekünk. Ezért is fordultunk a Duna Televízióhoz, hogy általa az egész világon elhintsük azt, mennyire fontos is ez az intézmény” – mondta Kolár Péter. Hozzátette: a Thália Színház nagyon sokat tett már a magyar nyelv megőrzéséért, és ezt a misszióját a jövőben sem adja fel.

Három nap a fennmaradásért

A Duna Televízió 2009. november 27-28-29-én jótékonysági tematikus napokat tart a színház megmentéséért.

A három nap felvezetéseként, november 26-án, csütörtök este (20:30), a Színházi Műhely című műsorban beszélgetést láthatnak a nézők a Thália Színház egykori alapító tagjaival. November 27-én, pénteken a Kívánságkosárban neves színészek, rendezők mesélnek a Thália Színházhoz fűződő élményeikről. 19:00 órától pedig a kassai Thália Színház előadásában Sütő András: Káin és Ábel (2009) című darabját sugározzák. November 28-án, szombaton 20:30-kor J. és K. Capek: A szerelem végzetes játéka című színjátéka látható, szintén a Thália Színház előadásában. November 29-én, vasárnap 19:15-től a Duna Televízió Thália Színházról szóló dokumentumfilmjét vetítik. A film a színház történetének, neves színészeinek bemutatása mellett lehetséges megoldásokat keres a súlyos gondokkal küzdő teátrum életben maradására. 21:00 órától háromnapos tematikus összeállítás zárásaként a Thália Színház egyik 1996-os darabját, Ratkó József: Segítsd a királyt! című történelmi drámáját láthatják a nézők.

A kassai Thália Színház megszűnésének veszélye csökkenhet, sőt el is hárulhat, ha nézők akár csekély összeget is felajánlanak – bíztatja a Duna TV szerkesztősége a nézőit. Amennyiben szeretnék, hogy nevük felkerüljön a Duna Televízió képernyőjén az adományozók listájára, november 27-28-29-én, 11:00 és 21:00 óra között hívják az alábbi vezetékes, normál tarifás telefonszámot: 0036-1-489-18-88.

Számlaszám:

Thália
IBAN SK 28 5200 0000 0000 11358737
OTP Banka Slovensko a.s.
Stúrova 5. 813 54 BRATISLAVA

Amennyiben szeretné, hogy a színházterem székén szerepeljen a neve, ezt az átutaláson a megjegyzés rovatban feltétlenül jelezze!