Oldal kiválasztása

A köszöntőket és a közös imádságot követően Dr. Máthé Zsuzsanna történész előadásában Kiss Szaléz ferences szerzetes történetén keresztül mutatta be a hatalom egyházhoz, az ellenzékhez és a katolikus sajtóhoz való viszonyát. A katolikus egyházat és a polgári demokráciát segítő Kiss Szalézt elöljárói a folyamatos zaklatások elől New Bruswickba küldték, de onnan 1942 januárjában visszatér és sajtóapostolkodása mellett közösségépítő munkába kezd Gyöngyösön.

1945. április 26-án, Húsvétvasárnap Kiss Szalézot és az ő általa vezetett középiskolás fiúk közül ötvenet beidéztek és szovjet katonák elleni merényletekkel vádolták. Mivel a súlyos és látványos külsérelmi nyomok miatt magyar bíróság elé nem állíthatták, ezért a magyar igazságszolgáltatás átadta őket a szovjet katonai bíróságnak. Végül Sopronkőhidán 1946 októberében négy halálos ítélet született.
Dr. Máthé Zsuzsanna előadásának teljes szövege itt olvasható

Rosdy Pál az Új Ember nyugalmazott újságírója saját életén és élményein keresztül mutatta be a kor felekezeti sajtóját. A részletes 40-es, 50-es, 60-as évek sajtótörténete mellett, beszélt annak tevékeny alakítóiról is, valamint a rendszerrel, leginkább kényszerűségből együttműködő újságírókról.
Rosdy Pál előadásának teljes szövege itt olvasható.

A tanulmányi napon átadtuk a MAKÚSZ díjait

Az előadások után a Szikora József, a szövetség elnöke és Gebauer Szabolcs főtitkár átadták a MAKÚSZ 2006-ban alapított díjait. A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége örökös tagjává fogadta Rosdy Pál nyugalmazott újságírót, aki a szövetség megalapításakor segítette az abban tevékenykedőket, valamint örökös tagsággal jutalmazta a szövetségért hosszú ideje és kitartóan dolgozó Arató Lászlót, a Márton Áron Kiadó igazgatóját. A szövetség Nívó-díját a hiteles tájékoztatásért idén Dr. Neumayer Katalin, a MAKÚSZ elnökségi tagja, a Magyar Kurír katolikus napilap főszerkesztője kapta. Az ígéretes pályakezdés elismeréséért és szakmában való igényes munka további ösztönzéséért létrehozott Sinkó Ferencről elnevezett díjat a szövetség Táncsics-díjasaiból álló kuratóriuma idén Pion István újságírónak, a Magyar Hírlap szerkesztőjének adományozta.

Rosdy Pál laudációja

Arató László laudációja

Neumayer Katalin laudációja

Pion István laudációja