Oldal kiválasztása

Pion István
A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének Sinkó Ferenc-díjasa

Pion István 1984-ben született Vácott. Érettségit az Esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban szerzett, jelenleg végzős hallgató a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán, kommunikáció-magyar szakon.

Az újságírást gyakornokként kezdte a Magyar Hírlapnál 2008 februárjában, s azóta már a lap belső munkatársa, a Vélemény és Vita, illetve a Levelezés rovatok szerkesztője, a Kulturális rovat munkatársa, újságíró. Másfél éves munkája elején a kultúra állt érdeklődésének középpontjában, s ennek nyomai ma is felfedezhetők, hiszen publicisztikai írásai mellett rendre jelennek meg főleg irodalmi témájú írásai is, de nem áll tőle távol az említett szegmens tényfeltáró irányvonala sem.

Napilapos munkássága mellett meg kell említeni költészeti tevékenységét is, számos országos folyóiratban publikált verseket, első kötetét éppen ebben az időben állítja össze.

Az ajánlattevő indoklásából:

Szigorú szakmai és emberi szempontokat figyelembe véve azt kell megállapítanom, hogy Pion István tevékenysége túlmutat a korosztályától elvárható szinten. Munkájában alázatos, viszont ha kell, kritikus szemlélettel figyel mind az általa írt, mind pedig az általa szerkesztett anyagokra.

Témaválasztása változatos, publicisztikai írásai a keresztény értékrenden alapulnak, többször olvashattunk tőle olyan tárcát, amelynek témája a katolikus-keresztény fiatalság kilátástalanságában keres kivezető utat. És ha már a tárcát említettük, el kell mondanunk azt is, hogy e műfaj kihaló félben van a napilapok forgatagában, azonban újságírónk rendre felvillant egy-egy érzékletes, a műfaj elvárásainak megfelelő, mégis újító írást. Kulturális területen kiemelkedő Ljudmila Ulickajával, a 2009-es Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Nagydíjas írójával, illetve Andrzej Stasiuk lengyel íróval készült interjúja.

Stílusa az elmúlt másfél évben kifejezetten felismerhetővé, személyre szabottá vált, nem nélkülözi az iróniát, amellyel a 21. századi magyar társadalom kritikáját fogalmazza meg, olykor kitekintést engedve az országhatáron túl zajló eseményekre is. Szóhasználata és mondatszerkesztése elüt a magyar sajtóban olvasható írásokétól, konzervatív szemlélete ellenére nyelvezete folyamatosan megújuló, s a nyelvre mint alakítható, formálható egységre tekint.

Értékrendjében következetesen van jelen a katolikus nevelés, de ezt nem tartja meg magának, írásaiban is nyilvánvalóvá teszi. Mindemellett pedig irodalmi tevékenysége is kiemelkedő, központi témái közé tartozik a rendszerváltás gyerekként való megélése, ami verseiben hűen tükröződik.

Pion István nyitott a kulturális és szakmai fejlődésre, a hazai újságírás egyik kiemelkedő alakja válhat belőle, amennyiben nem veszít fiatalos lendületéből és a szakmához való alázatos hozzáállásából.

Stefka István