Oldal kiválasztása

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége Nívódíja a Hiteles Tájékoztatásért elismerésben részesül Rochlitz Bernadett, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának sajtóreferense és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Jel című folyóiratának főszerkesztője.

Rochlitz Bernadett fél évtizede a tanári pályát váltotta fel a sajtómunkával, a szerkesztéssel és az újságírókkal való „törődéssel”. Mindkét tevékenységet tanáros alapossággal, türelemmel, empátiával és töretlen jókedvvel végzi. A Jel a szerény anyagi lehetőségek ellenére vezetésével színvonalas, kiegyensúlyozott, mértékadó kulturális orgánuma a közélet és a kultúra iránt elkötelezett keresztény értelmiségnek.

Sajtóirodai munkássága pedig az egyház iránt érdeklődő szakmabelieknek mindig biztos tájékozódási lehetőséget jelent. Nem ijed meg a nehéz helyzetektől. Ha nála érdeklődnek a titkársághoz forduló katolikus és a világi médiumoknál dolgozó újságírók, mindig segítőkészséget, bátorítást és lehetőség szerint érdemi információt kapnak. Széleskörű egyházi tájékozottságát jól kamatoztatja annak érdekében, hogy a katolikus vonatkozású történésekről időben jusson el az információ a sajtóhoz. Mint általában a jó tanárok, ő is szeret tanulni. Ha valamit nem tud, alaposan utánanéz. Nagy erénye, hogy képes újságíró fejjel gondolkodni és ugyanakkor az egyház sajátos szempontjait is jól érzékeli, és ezeket meg tudja értetni az érdeklődőkkel, a sajtóirodához felvilágosításért forduló sajtós kollégákkal.

Nagyszabású egyházi vonatkozású események önálló megszervezésében is maradandót alkotott a Szent Erzsébet-évben valamint a Biblia évében egyaránt. A nagy rendezvények megtervezése során sohasem felejtkezik meg az újságíró szakma sajátos szempontjairól sem.

És még valami. A MAKUSZ egyházközségi lapok szakosztályának évenként rendezett találkozóját a lehető legkörültekintőbben és mindenki megelégedésére immár öt éve szervezi.

Újságíró szövetségünk mindezeket a szempontokat figyelembe véve Rochlitz Bernadettet méltónak találta a hiteles tájékoztatásért járó nívó díjra. További munkásságára Isten áldását kérjük.

Budapest, 2008. december 6.