Oldal kiválasztása

A bíboros az ünnepségen arról beszélt, hogy manapság elmosódik a határ a tömegtájékoztatásban a propaganda és a hírközlés között, pedig igazságra szükség van, hogy figyelni tudjunk még a szóra. Erdő Péter kitért arra is, hogy a médiában dolgozóknak nagy a felelősségük, ezért kell egy nagyon nagyfokú tartás ezen a területen. A díjátadás előtt Erdő Péter vezetésével a budapesti egyetemi templomban szentmisét tartottak, ahol a bíboros megjegyezte: az egyház átveszi a modern technikát, de a mai média világában szokásos eszközöket nem szabad átvennie.

Mohos Gábor, az MKPK titkára azt mondta, hogy az újságírásnak az igazságot kell közvetítenie egy olyan világban, ahol a hétköznapokat az érdekek határozzák meg. Keresztény értékrend alapján ezzel együtt lehet élni az életet, még akkor is, ha ez nehéz.

Iványi Balázs 1979-ben született Székesfehérváron, diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE) szerezte írott sajtó szakirányon. Az internetes újságírást a gondola.hu hírportálnál sajátította el, dolgozott sajtótitkárként és médiafigyelőként az Országgyűlési Irodaházban, valamint a Magyar Katolikus Rádióban. Iványi Balázs 2008 februárjától munkatársa a Heti Válasz Üzlet című rovatának, az év novemberében Junior Príma díjjal jutalmazták magyar sajtó kategóriában. A kitüntetett jelenleg a PPKE kommunikáció tanszékén óraadó tanárként is dolgozik.

A Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat 2001-ban alapította az MKPK a katolikus értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviselete elősegítésének díjazására az írott és elektronikus sajtó képviselői számára. A nyertesek egy éven át havi bruttó 50 ezer forintot kapnak.

Szalézi Szent Ferencet (1567-1622) XI. Piusz pápa 1923-ban jelölte ki az újságírók védőszentjének. A savoyai születésű genfi püspököt 1665-ben avatták szentté, 1877-ben pedig egyházdoktorrá nyilvánították. Legismertebb műve a Filotea (A jámborság útja). Írásaiban kerülte a dagályosságot és a mesterkéltséget, egyszerűen, közérthetően fogalmazott. Stílusát a francia akadémia is mintaszerűnek ítélte.

Forrás: MTI