Oldal kiválasztása

A rádió a korszerűtlen középhullámú frekvenciáról az URH-frekvenciára térne át, az átállás érdekében megpályázott egy budapesti frekvenciát, amire azonban a Klubrádió is pályázatot nyújtott be, pedig a rádió már rendelkezik önálló kereskedelmi frekvenciával.

A Magyar Katolikus Rádió az üggyel kapcsolatban a következő közleményt adta ki:

„A Magyar Katolikus Rádió az alapítása óta eltelt közel hét év során bizonyította, hogy közszolgálati műsora megfelel az igényesség, a korszerűség és elfogulatlanság követelményének. Katolikus, azaz egyetemes szemléletmódja alapján műsorai mindenkihez szólnak, határainkon innen és túl. Ezeknek az értékeknek a továbbadását nehezíti az ORTT döntése, amellyel megfosztja a katolikus rádió budapesti hallgatóit a jó minőségű URH-vétel lehetőségétől. A döntés mindenképpen megnehezíti, de nem teszi lehetetlenné a Magyar Katolikus Rádió műsorának URH-sávban történő sugárzására vonatkozó terveinek megvalósítását. A közeljövőben az ORTT számos budapesti és vidéki URH-frekvenciára ír ki pályázatot. A Magyar Katolikus Rádió Zrt. bízik abban, hogy – a középhullámú sugárzás megszűnését követően – a törvényesség keretei között lefolytatott pályázati eljárás eredményeként lehetősége nyílik műsorainak URH-sávban történő sugárzására.”

* * *

A Klubrádió hét plusz öt évre kapta meg a frekvenciát. A frekvencia odaítélésétől számítva 45 nap áll rendelkezésre a feleknek, hogy szerződést kössenek. Szalai Annamária és Tirts Tamás kezdeményezni fogja, hogy az ORTT még a szerződés aláírása előtt vonja vissza a döntést. A Magyar Katolikus Rádiót lesújtotta az ORTT döntése, de tiszteletben tartja azt – mondta Juhász Judit vezérigazgató-helyettes.

Az Index híradása szerint a 92,9-es frekvenciáért indulhattak olyan pályázók is, akik vételi lehetőségeiket szerették volna javítani, és ilyen volt a Klubrádió, valamint a Katolikus Rádió is. 11 másik frekvenciáról, köztük öt fővárosiról egy héttel elhalasztották a döntést. Tímár János hozzátette: 60 napjuk volt döntést hozni, és már így is túllépték ezt a határt. A testület megbízatása egyébként az új Országgyűlés megalakulásáig tart.

A Klubrádió jelenleg az FM 95,3-as frekvencián sugároz. A mostani döntéssel az adó közműsor-szolgálató lett, azaz nem kell sugárzási díjat fizetnie a frekvenciaváltás után, amivel negyvenmillió forintot spórolhat évente, viszont reklámideje egy részéről is le kell mondania. A 92,9-es frekvenciát, amely Budapestet és 30 kilométeres körzetét fedi le, és korábban a Radio Deejay használta, a Népszabadság szerint évek óta pályáztatják. Három évvel ezelőtt a médiahatóság a versenyt eredménytelennek nyilvánította, 2008-ban pedig a frekvenciamoratórium miatt kellett elhalasztani a pályázatot, amit végül decemberben írtak ki újra, és ekkor engedték pályázni a már sugárzó adókat is.

Gyuricza Péter a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy a még pályázásra váró öt frekvencia közül az egyik most a Klubrádió eddigi 95,3-as frekvenciája lesz, másrészt hozzátette, hogy „ha a Klubrádió történetesen megnyeri a 95,3-ast, akkor a 92,9-es frekvencia automatikusan a második helyezettre – a Katolikus Rádióra – száll”.

Botrány az ORTT-ben: az MSZP-SZDSZ egyik utolsó bosszújaA KDNP közleménye

A Kereszténydemokrata Néppárt felszólítja az Országos Rádió és Televízió Testületet, illetve annak soros elnökét, hogy semmiképp se kössön szerződést a Klubrádióval, amelynek a mai napon törvénysértően odaítélte azt a frekvenciát, amelyre a Magyar Katolikus Rádió is pályázott. Ezzel a szavazással ugyanis a Klubrádiónak két frekvenciája lett, a Katolikus Rádiót pedig elnémították a testület azon tagjai, nevezetesen Tímár János (SZDSZ), Gyuricza Péter és Ladvánszky György (MSZP), akik ezt a döntést meghozták.

Mindez nem csak morálisan elfogadhatatlan, hanem több szempontból is törvénysértő. Törvénysértő, mert olyan tag távollétében szavaztak, aki jelenleg külföldön kórházban fekszik, éppen ezért kérte a döntés elnapolását. Törvénysértő továbbá azért is, mert az általa benyújtott módosító javaslatot nem tekintették módosító javaslatnak.

A döntés morálisan is elfogadhatatlan, mert a határozathozók egyike, Tímár János egy olyan párt delegáltja, amely a következő országgyűlésnek már nem lesz tagja, ennek ellenére veszi a bátorságot, hogy hosszú távra szóló döntésekbe avatkozzon bele. Mindez nem vet jó fényt a szocialista delegáltakra sem, nem jár messze az igazságtól az, aki a választási vereség miatti bosszújukat véli fölfedezni a történtekben. Az utolsó napokban is hűek maradnak az elmúlt nyolc év kormányzati stílusához, ahol módjuk nyílik, és addig, amíg lehet, rombolnak.

Ezért is szánalmas Lendvai Ildikó MSZP elnök víziója a jobboldali médiaterrorról, hiszen a deviáns magatartásformákat propagálni mindig kész, a Gyurcsány-Bajnai-féle kormányzati rombolás hű médiatámogatójaként elhíresült Klubrádió megkettőzheti médiaerejét, míg a több, mint 6 millió katolikus magyar embernek szóló műsorok hangja elhalkul. 

A fentiek miatt a KDNP bírósághoz fordul és minden törvényes eszközzel meg fogja akadályozni, hogy ez, a demokráciát megcsúfoló döntés valósággá váljon.

Budapest, 2010. április 21.

A Kereszténydemokrata Néppárt nevében:
Halász Zsuzsa, szóvivő