Oldal kiválasztása

Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke a Fidesz médiacsomagjából hiányolja a kereszténydemokrata alapelveket, úgy mint szolidaritás, szubszidiaritás és perszonalitás, továbbá a közjó szolgálatát. Mindemellett szerinte erősíteni kellene az MTI és a közszolgálati médiumok nemzeti jellegét is. A MAKÚSZ elnöke minderről az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának szerdai ülésén beszélt, melyre több újságírószervezet és tartalomszolgáltató is meghívást kapott.

Czeglédi László, a Magyar Televízió Közalapítványának elnöke elmondta: bár jó ötlet összevonni az amúgy működésképtelen közmédiumi kuratóriumokat, a még módosítható javaslatban hemzsegnek a tautologikus fogalommagyarázatok és magyartalan passzusok. Halák László, a MÚOSZ Etikai Bizottságának elnöke és a Hungária Televízió Közalapítvány tagja szerint a javaslat nem garantálja többek között a sajtó államtól való függetlenségét. 

Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslattal kapcsolatban a túl széles jogalkalmazási lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Eötvös Pál megjegyezte, az a passzus, amely megtiltja a médiatulajdonosoknak, hogy beleszóljanak a tulajdonukban álló termékek tartalmába, szembemegy a tulajdonnal való rendelkezés jogával, ezért ennek a rendelkezésnek csak a közszolgálati médiára kellene vonatkoznia. 

Gerényi Gábor, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnöke szerint az online tartalomszolgáltatásnak már megfelelő szabályozási keretet ad a 2001-es, elektronikus kereskedelemről szóló csomag, az új javaslatok viszont ezzel sok helyen szembemennek. Gerényi hozzátette: az online tartalomszolgáltatók között olyan külföldi tulajdonú vállalatok is vannak, például a Google, amelyek egyértelmű szereplői a magyar online piacnak, viszont nem lehet rájuk kényszeríteni ezeket a szabályokat. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy ezek a külföldi vállalatok a magyar piacról tényleg nagy hasznot húznak. 

A bizottsági ülés utáni sajtótájékoztatót Rogán Antal, a Fidesz médiacsomagjának egyik beterjesztője azt mondta: a tervezetnek alapvetően két célja volt, a közmédiában való rendteremtés, és egy általános kerettörvény biztosítása a tartalomszolgáltatók számára. Mint mondta: a médiacsomagban található válaszadási jog módosított formájában már csak a hamisnak tartott tényállítások megválaszolására ad majd lehetőséget, viszont az online médiára továbbra is vonatkozik majd. A képviselő hozzátette, átgondolják még a tájékoztatási kötelezettség hatókörét is, kiveszik az új változatból a konkrét eseményekről való beszámolás kötelezettségét, de az általános elvet megtartják. A kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettségéről szólva Rogán azt mondta: a törvénnyel nem a blogokat, hanem főként a nagy online tartalomszolgáltatókat, az Indexet, az Origót és a Stop.hu-t, valamint a kereskedelmi televíziók online videotárait akarják szabályozni. 

A javaslatcsomag négy eleméről hétfőn zárószavazás lesz, az ötödiket augusztus 31-ig lehet véleményezni, az ehhez beérkezett javaslatokat az őszi ülésszakon tárgyalja az Országgyűl és legkorábban októberben fogadhatja el a törvényt. A módosító javaslatokat a ksb@parlament.hu e-mail címre lehet beküldeni. 

Forrás: MTI, emasa.hu