Oldal kiválasztása

 

Üdvözli a médiatörvény-csomag kapcsán kialakuló társadalmi vitát a Magyar Polgári Média Egyesület (MPME), valamint azt is, hogy ennek hatására a kormány átgondolni látszik a szabályozás egyes elemeit – olvasható a szervezet közleményében. Az egyesület ugyanakkor eltúlzottnak tartja Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője és más társadalmi szervezetek nyilatkozatait, amelyek a magyarországi médiaszabadság megszűnésének rémével fenyegetnek a még el nem fogadott törvénycsomag kapcsán. Ez szerintük azzal a káros hatással jár, hogy megakadályozza a higgadt, szakmai társadalmi vita lefolytatását.

Mint olvasható, az EBESZ képviselője aggodalmának középpontjában az áll, hogy a tervezet szerint az Országgyűlés kétharmados többséggel választaná meg a Médiatanács elnökét és tagjait, illetőleg a közszolgálati médiumok felügyeletét ellátó kuratóriumok tagjait, és ez az arány a jelenlegi parlamenti erőviszonyok mellett a kormány túlzott befolyását teszi lehetővé. Az MPME ugyanakkor  felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy önmagában ez a tény még nem jelenti a demokrácia végét, hiszen sok európai államban egyszerűen a kormány nevezi ki a médiahatóság vagy a közszolgálati média vezetőit. Példaként említik, hogy a brit hírközlési és médiahatóság tagjait a kormány egyik államtitkára, a BBC tanácsának tagjait miniszteri javaslatra pedig az uralkodó nevezi ki. 

Álláspontjuk szerint a benyújtott törvénycsomagnak vannak jó részei, így például az, hogy a hatósági összevonások és a közszolgálati médiát felügyelő kuratóriumi tagság csökkentésével egy sokkal olcsóbb és átláthatóbb rendszer jöhet létre. Véleményük szerint a civil társadalmat képviselő szervezetek számát növelni kellene, és az általuk megvalósított ellenőrzés mélységén és jelentőségén is javítani kell. Lényeges továbbá, hogy a közszolgálati médiumok vezérigazgatóinak kiválasztásában a szakmai szempontok érvényesüljenek, ennek garanciái azonban hiányoznak a törvényjavaslatból.

Forrás: MTI