Oldal kiválasztása

 

A MEUSZ közleménye szerint a parlament előtt lévő médiacsomaggal kapcsolatban nem sérült a demokrácia és a szakszerűség a gyors és határozott törvénykezési folyamat során. Ezt azzal támasztják alá, hogy a médiacsomag eredeti tervezete a parlamenti ellenzék és szakmai szervezetek javaslatai nyomán több helyen módosult. A MEUSZ üdvözli azt is, hogy az újságírókat, az újságírói szabadságot határozottabban védené a törvénytervezet. A szervezet azt írja: törekednek arra is, hogy javaslataikkal segítsék a médiacsomag szakmai megalapozását. 

Mint közleményükben írják, szerintük megalapozatlan a nemzetközi sajtószervezetek a valós tények hiányos ismeretén alapuló tiltakozása. Kifejtik, hogy a Nemzetközi Sajtóintézet, az Európai Újságíró Szövetség és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az elmúlt nyolc évben nem kifogásolta a magyar médiaviszonyokat. „Hallgattak 2006 őszén, mikor munkájukat végző újságírókat vertek az ünneplő tömeg erőszakos oszlatása közepette”. A dokumentum a MEUSZ álláspontját alátámasztó érvek között említi meg, hogy akkor sem tiltakoznak a nemzetközi szervezetek, ha a nemzeti hírügynökség „bizonytalan hátterű híreket közöl”. A közlemény ezért javasolja az említett szervezeteknek, hogy körültekintőbben tájékozódjanak a magyar médiaviszonyokról, „mielőtt országunk megítélését rontó, elhamarkodott nyilatkozatokat tennének”. 

Kifogásolják, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a nemzetközi szervezetek sem vizsgálódtak a média függetlenségével, a médiaegyensúly megsértésével, valamint a közmédiumok helyzetével kapcsolatban. Itt a közlemény említést tesz arról, hogy elnök nélkül működik az Országos Rádió és Televízió Testület és a Magyar Televízió, valamint arról is, hogy a közszolgálati televízió a fizetésképtelenség szélére sodródott. 

A MEUSZ Hollós János újságíró elnökletével indult 2002 márciusában. Az akkori elnökség tagjai Kondor Katalin, a Magyar Rádió akkori elnöke, Mendreczky Károly akkori MTV-elnök, Pekár István, a Duna TV egykori elnöke, Siklósi Beatrix, a Magyar Televízió és Sediánszky János, a Magyar Rádió egykori munkatársa, valamint Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztője voltak.

Forrás: MTI