Oldal kiválasztása

Szalai Annamária a médiát érintő, a parlament nyári rendkívüli ülésszakában meghozott jogszabály-módosításról elmondta: a közszolgálati intézményeket a törvényhozás beemelte az alkotmányba és a módosított alkotmány szövege azt is megfogalmazta, hogy három pilléren nyugszik a közszolgálat felügyelete, függetlenségének őrzése: az egyik az autonóm hatóság, a másik a független tulajdonosi testület, és a harmadik a civilekből álló közszolgálati testület. Mint mondta, a törvény egy közszolgálati kódexről is szól, a cél, hogy sokkal értékesebb, jobb minőségű tartalom legyen a közmédiumokban.

A televíziós szféra finanszírozásáról az ORTT testületi tagja elmondta: eddig túl szabad volt a költekezés, és párhuzamos rendszerek épültek ki. Szerinte tisztább profilokat kell teremteni a közszolgálati csatornáknál, a párhuzamosságokat felesleges és költséges fenntartani. Az online média szabályozásáról azt mondta: csak részben kell új szabályokat alkotni, a területen inkább egységesítés szükséges: hasonló módon kell szabályozni, ha ugyanaz a tartalom hagyományos felületen és online is megjelenik.

A Fidesz által benyújtott médiacsomag parlamenti menetrendjéről szólva elmondta: ősszel tárgyalja a ház az úgynevezett médiaalkotmányt, októberben pedig a részletszabályokat tartalmazó médiatörvényt, amely a szankciókat, finanszírozási rendszert tartalmazza, ez jövő év januárban lépne hatályba, így lesz teljes a médiaszabályozás és az új médiavilág.

Forrás: MTI