Oldal kiválasztása

A hatóság egy autonóm államigazgatási szerv, amely a frekvenciagazdálkodás és a hírközlés területén részt vesz a kormány politikájának végrehajtásában. Önálló hatáskörrel rendelkező szervei az elnök, a Médiatanács, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala. Elnökét, aki miniszteri illetményre és juttatásokra jogosult a miniszterelnök nevezi ki kilenc évre, és korlátlan alkalommal újra kinevezhető. Az elnök több, a médiát irányító tisztségviselőt nevez ki: két elnökhelyettest, a hatóság hivatalának főigazgatóját, a hírközlési és médiabiztost, valamint a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal (KFGH) igazgatóját.

Az államfő által aláírt jogszabály azon része, amely a médiatörvényt módosítja csak szeptember 6-án lép hatályba. A Médiatanács felállításához parlamenti döntés kell, ennek elnökét és négy tagját ugyanis az Országgyűlés kilenc évre választja. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a kinevezés tényével és időpontjában a Médiatanács elnökjelöltjévé válik.

Ugyancsak szeptember 6-án lép hatályba a törvény azon része, amely rögzíti, hogy az Országgyűlés határozatban létrehozza a Magyar Rádió Közalapítványból, a Magyar Televízió Közalapítványból és a Hungária Televízió Közalapítványból a Közszolgálati Közalapítványt, amely átveszi a megszűnő testületek vagyonát. E határozat zárószavazása is leghamarabb szeptember közepén lehet. Az államfő által aláírt jogszabály azt is kimondja, hogy a három közmédium és az MTI a jövőben zártkörűen működő nonprofit részvénytársaság lesz; a négy önálló részvénytársaság, az MR Zrt., az MTV Zrt., a Duna TV Zrt. és az MTI Zrt. mindegyike a Közszolgálati Közalapítvány tulajdonában levő egyszemélyes részvénytársaságként működik. A Közszolgálati Közalapítvány kezelő szerve a kuratórium, ez is leghamarabb szeptember közepe után tud létrejönni. A törvény szeptember 6-i dátummal hozza létre a közszolgálati testület is, amely a társadalmi felügyeletet biztosítja a közszolgálati médiaszolgáltatók és a nemzeti hírügynökség felett, és amelybe 14 civil szervezet delegálhat tagokat.

Forrás: MTI