Oldal kiválasztása

Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy immár kilencedszer rendezik meg a találkozót, amelyet első alkalommal Kormos Gyula plébános még kizárólag az egri főegyházmegye egyházközségi újságíróinak hirdetett meg. Azóta minden évben más-más helyszínen tartják ezt a rendezvényt.

A MAKÚSZ elnöke rámutatott: a találkozó egyik legfőbb célja, hogy érvényre juttassák a gyakorlatban: „ne legyen az amatőrség dilettantizmus”, ugyanis az egyházközségi sajtóban leginkább főállásuk mellett dolgoznak az elhivatottak. Ezt a feladatot a nem hivatásos egyházi újságíróknak is úgy kell ellátniuk, hogy ne csak a történések sorrendjét adják át, hanem a lehető legjobbat hozzák ki az egyes eseményekből, témákból. A találkozók visszatérő szakmai kérdéseként említette, hogy milyen arculata legyen az egyházi sajtóorgánumoknak, a honlapokat miként érdemes fejleszteni, melyek azok az internetes tartalmak, amelyeket érdemes frissíteni, illetve melyek azok a rovatok, amelyeket folyamatosan, a címüknek megfelelő tartalommal lehet megtölteni.

Utalt arra, hogy az is szokásos kérdés: az egyházi sajtó nyithat-e a világi hírek felé. Ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy ezeknek a médiumoknak nem feltétlenül kizárólag egyházi témákkal kell foglalkozniuk, hiszen a keresztény emberek érdeklődése más területekre is irányul. Szikora József arról is beszélt, hogy ezeken a találkozókon rendszerint részt vesznek a határon túli magyar egyházi sajtó képviselői, velük kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés az: hogyan szólítsák meg a szórványban élő magyarokat.

A találkozón Bakos Zoltán médiaszakértő Hogyan legyünk hatékonyak a médiában?; Német István tanár Kommunikáció az interneten; Gulyás Imre újságíró Nyelvi sémák, nyelvi csapdák a nyomtatott sajtóban, Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont vezetője Az egyház kicsiben és nagyban címmel tartott előadást, míg Bíró Mátyás, a szervezet KatNet (internetes újságírás) szekcióját mutatta be röviden. A debreceni találkozóra a határon túli területekről is érkeztek sajtóapostolok. A résztvevők a szakmai programok mellett betekintést nyertek a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye életébe, valamint Debrecen, Nyíregyháza és a térség sokszínű kulturális örökségébe.

+

A plébániák jelentős részén 1990 óta rendszeres sajtótevékenység folyik: heti, havi vagy ritkább megjelenésű nyomtatott sajtóterméket készítenek, illetve az elmúlt évtizedben a kisközösségi honlapok száma is jelentősen nőtt. Munkájukkal segítik a helyi közösség építését, megerősödését, a vallási és helytörténeti ismeretek gyarapodását. Tevékenységük missziós jellegű is, mert az egyház életét, értékeit azokhoz is eljuttatják, akik nem rendszeres templomba járók.

Forrás: Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír, MTI