Oldal kiválasztása

Normatív finanszírozásra van szüksége a közmédiumoknak, hogy költségvetésük kiszámítható legyen – mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Magyar Televízió Az este című műsorában kedden. Az elnök a közmédiumokat felügyelő testületi rendszerről szólva kifejtette: most ciklusokon átívelő mandátumokat hozott létre a törvényalkotó. A Magyar Rádiót, a Magyar Televíziót, a Duna Televíziót és a Magyar Távirati Irodát mostantól felügyelő Közszolgálati Közalapítványról elmondta: már nem 150 ember fogja felügyelni a négy közmédiumot, hanem csak nyolc; véleménye szerint ez a rendszer sokkal költséghatékonyabb. Szalai Annamária a közmédiumok működéséről azt mondta: eddig a magyar állam egymás ellen versenyeztette a közintézményeket, most azonban meg kell határozni, melyik intézménynek mi a feladata. Ezért hozzák létre a közszolgálati kódexet, és egy civil testület fogja ellenőrizni a benne foglaltak érvényesülését. Az NMHH elnöke megerősítette: novemberben már meglesznek a közmédiumok vezérigazgatói.

Letették esküjüket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsának tagjai és elnöke kedden a Parlamentben. Az esküokmányokat Kövér László házelnök jelenlétében Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és egyben a médiatanács elnöke, Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András és Vass Ágnes testületi tagok írták alá. Az Országgyűlés hétfőn 259 igen szavazattal, 89 nem ellenében egy szavazással döntött a listáról. A médiatanács az NMHH önálló jogi személyiségű autonóm szerve, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja.

A médiatanács a tájékoztatási monopóliumok lebontásával és újak létrejöttének megakadályozásával, a műsorszolgáltatók piacra lépésének és függetlenségének elősegítésével védi és biztosítja a szólásszabadságot, ennek érdekében ellátja a médiapiac és a szomszédos piacok felügyeletét, elemzi az érintett piacokon fennálló versenyt, illetve annak hatékonyságát, azonosítja az egyes érintett piacok szereplőit, és meghozza a törvényben szabályozott monopóliumellenes hatósági döntéseket; illetve figyelemmel kíséri a sajtószabadság alkotmányos elveinek érvényesülését, erről tájékoztatást ad az Országgyűlésnek.

Megkezdheti működését a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma is, miután az Országgyűlés hétfőn megválasztotta a testület frakciók által jelölt hat tagját; elnököt és további egy tagot a testületbe a médiatanács delegál. A most megválasztott hat tag: Bencze Izabella, László Miklós, Varga Szilvia, ők a kormánypártok jelöltjei, illetve Kránitz László, az MSZP, Németh Vladimir, az LMP és Silhavy Máté Tibor, a Jobbik jelöltje.

Forrás: MTI