Oldal kiválasztása

Bizalmat kaptak a közmédiumok vezérigazgatói, a kuratórium azt várja, hogy teljesítsék kötelezettségeiket – mondta Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátette: a magyar közszolgálatiságnak négy csatornája van, amelyek nem versenyeznek, hanem egymást segítve próbálnak magasabb szintű szórakoztató tartalmakat és kulturális üzeneteket eljuttatni a lakossághoz. Szerinte egy magas színvonalú közszolgálati csatornákat működtető televízió vagy rádió méltó versenytársa lesz a kereskedelmi csatornáknak.

Balogh László kijelentette: a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és az MTI vezérigazgatójának bruttó bére 1 millió 700 ezer forint, jelentősen kevesebb, mint a közmédiumok volt vezetőié. Ezenkívül gépkocsi- és mobiltelefon-használat illeti meg őket, prémiumuk maximum a bérük 25 százaléka lehet.

Balogh László a négy közmédium vagyonösszevonásáról azt mondta: az Országgyűlés döntése értelmében a vagyon december 31-ig az egységes vagyonkezelő alapba kerül. Tájékoztatása szerint a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap dönt majd a műholdas kapacitásokról is. A Magyar Televízió székházügyével kapcsolatos kérdésére azt mondta: a jelenlegi körülmények között a bérleti szerződés nem tartható, és meg kell találni a szerződésmódosítás lehetőségét.

+

Üdvözöljük, hogy a közszolgálati intézményeknek megválasztott, legitim vezetői vannak, ők függetlenek, tőlünk is teljes mértékben – mondta Pálffy István, a Kereszténydemokrata Néppárt szakpolitikusa budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: a média végzi a dolgát, ahogy a politikusok is.

Pálffy István közölte: pénteken várhatóan a parlament elé kerül a mintegy 140 oldalas médiatörvény, amelynek sürgősségi tárgyalását fogják kérni. A médiatörvénynek január 1-től működést kell biztosítania az egyes intézményeknek, a médiahatóságnak és a piacszabályozás területén. Elmondta: a javaslatot várhatóan jövő héten tárgyalja a kulturális bizottság, s karácsony előtt végszavazás lehet róla. A szakpolitikus elmondta, hogy nagy terjedelemben foglalkozik a javaslat a hatósági feladatokkal, de kitér a piacszabályozási kérdésekre, és a közszolgálati intézmények felépítésére, és tartalmazza az új kuratóriumi testületekre vonatkozó passzusokat is.

A KDNP frakciószóvivője az indítványból kiemelte a kiskorúak és a gyermekek védelmére vonatkozó paragrafusokat. Mint elmondta: hat kategóriába rendeznék a műsortartalmakat, lennének a bárki számára, bármikor elérhető műsorok, ezt követnék a hat, a tizenkettő, tizenhat és a tizennyolc év felett ajánlott adások, majd azok a durva, pornográf és sértő tartalmak, amelyek a lineáris szolgáltatásban nem jeleníthetők meg. Pálffy István kitért arra is, ígéretet kaptak arra, hogy a családok védelmére vonatkozó passzus is bekerül majd a szabályozás közszolgálati és tartalmi részébe. A hungarikumok bemutatása várhatóan egy későbbi módosítással lehet majd a szabályozás része.

makusz.hu
Forrás: MTI, mno.hu, kdnp.hu