Oldal kiválasztása

Európai az új médiarendszerről szóló szabályozás, annak nincs egy főbb paragrafusa sem, amely ne szerepelne más európai szabályozásokban – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Bécsben. Szerinte az új médiarendszer hatékonyabb, autonómabb és szabadabb lesz, mint az elmúlt években volt, amely két pártnak az 1990-es évek elején született alkuján alapult.

+

L. Simon László (Fidesz) szerint szakmailag indokolt egyetlen törvényben szabályozni a teljes hazai médiarendszert. A Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorának nyilatkozó politikus állítja: a BBC is mintául szolgál az átalakítás során, példaként említve a közmédiumok hírszolgáltatásának központosítását. Ennek praktikus, szakmai és takarékossági okai egyaránt vannak. Hozzátette: még az is lehet, hogy nem lesz olcsóbb az új rendszer, de ha így lenne, annak nyilván szakmai okai lehetnének, amelyeket azok a szakemberek tudnak megvilágítani, akik levezénylik a közmédia-rendszer átalakítását.

A szigorúbb szankciórendszertől azt várja a politikus, hogy azok is elégedetten ülhessenek a képernyők elé, akik bizonyos erőszakos és nyíltan pornográf tartalmak miatt nem tehetik ezt. Szerinte a nézők kevesebb obszcenitást, gyerekeket veszélyeztető, családot romboló, a nemzettudatunkat romboló műsort szeretnének a magyar televíziókban. Megjegyezte: mind az Egyesült Államokban, mind Angliában,mind Németországban szigorúbbak e védelmi szabályok a hazaiaknál.

A jogszabály-tervezetet ért ellenzéki kritikák egyikéről, hogy az Alkotmánybíróságon (AB) támadnák meg a törvényt, amennyiben azt mostani formájában fogadja el az Országgyűlés, a kormánypárti politikus azt mondta: az ellenzéknek szíve joga az AB-hoz fordulni. Megjegyezte: az új típusú szabályozás közmédiumokra és a Médiahatóságra vonatkozó része már a nyáron kiállta az alkotmányosság próbáját, ezért nem fél attól, hogy a most elfogadni készülő jogszabály ne lenne alkotmányos.

L. Simon László fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Magyarországon nagyon sok rádió, nagyon sok televízió, nagyon sok internetes portál és nyomtatott sajtótermék szolgáltat híreket, és ezek közül csak négy médium tartozik a közmédia-rendszerbe. Az ATV, a Hír TV, az Echo TV, a Class FM, az InfoRádió nyilván a jövőben is magáncégként működik majd, senki nem szól bele és senki nem fogja megmondani, hogy melyik hírt tartják fontosnak és melyiket kevésbé fontosnak.

Forrás: Duna Tv, inforadio.hu