Oldal kiválasztása

A magyar közmédia egyenes adásban közvetít II. János Pál pápa május 1-jei boldoggá avatásáról és több tucatnyi műsort sugároz az eseményhez kapcsolódóan – közölte Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója. Mint mondta, a világviszonylatban is kiemelkedő jelentőségű eseményről és annak hátteréről a rádió- és televíziócsatornák egymással összehangoltan közvetítenek majd, illetve sugároznak műsorokat.

Barlay Tamás, az MTVA vallási főszerkesztője elmondta: a boldoggá avatási szertartást május 1-jén 10 órától élőben közvetítik a Magyar Televízió mindkét csatornáján és a Duna Televízió egyes csatornáján. A budapesti Szent István-bazilika előtti téren a híveknek lehetőségük lesz arra, hogy óriáskivetítőn keresztül, lelkipásztorok vezetésével, közösségben, imádkozva vegyenek részt lélekben az eseményen. Megemlítette, hogy április 30-án Velünk élt címmel sugároznak a Magyar Televízió 1-es csatornáján egy összeállítást II. János Pál pápa magyarországi látogatásairól. Ugyanezen a napon és csatornán este a Karol – Az ember, aki pápa lett című történelmi film lesz látható. Barlay Tamás rámutatott: a Duna Televízióban II. János Pál pápa – Félelem nélkül című film vezeti fel a szertartás közvetítését május 1-jén, majd a szertartás után az Élő egyház című műsorban foglalkoznak a pápa egyházfői tevékenységével.

A Magyar Rádióban a Krónika, a Vasárnapi Újság és a Disputa című műsorok foglalkoznak a boldoggá avatással május 1-jén, ezenkívül pedig a Bartók Rádióban a Muzsikáló reggel és a Musica Sacra című műsorokban foglalkoznak ezzel a témával.

Ókovács Szilveszter megemlítette, hogy hétfőn vette fel televíziójuk II. János Pál egyik színdarabját, Az aranyműves boltja címűt, a kecskeméti színház előadásában. Az erről készített filmet május 1-jén mutatják be a Duna Televízióban.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szerint a mostani boldoggá avatás egyetemes üzenete: az egyház hitet tesz amellett, hogy az illető személy meggyőződésünk szerint már üdvözült, (…) tehát mennyei közbenjárónk lehet, és hivatalosan is példaképként állítja őt elénk az egyház. Közlése szerint II. János Pál pápa mindenféle gondolkodású és kultúrájú embernek tudott mondani valamit, karizmatikus egyéniség volt.

Forrás: MTI