Oldal kiválasztása

A könyv borítójának színe, a mélykék egyszerre emlékeztet az ég és a Balaton vizének kékjére. Az évtizedek múlásával egyre inkább kirajzolódik egy emberi élet lényeges üzenete. A kilencvenéves szerzetestanáré, főpapé: a nagy keresztény ünnepeket előkészítő elmélkedéseiből készült csokor (főként a nagypénteki beszédeiből készült gyűjtemény) azt a Krisztust állítja elénk, akit Szennay főapát a katedrán, a szószéken hirdetett és most, csendes éveiben keresztúti állomásain követ. Természetesen ismerőseinek szívében megelevenednek az akadémiai évek, a Teológia folyóirat, a hívők és nem hívők közötti párbeszéd, az Isten-népe teológia, a kereszt titka, a hittudomány alapvetése, a Diakónia – hogy csak néhány hívószót idézzünk.

Isten különleges áldását jelentő magas korában, amikor szerzetesközössége köszöntése, szeretete veszi körül, nem akarjuk felejteni tanítását, kitartó szolgálatát. „Nem a múlt kritikája, nem is a holnap reménysége, hanem mindig a megélt, a jelen órája, a tegnapból a holnap felé vezető út az igazán döntő” – ahogy egyik elmélkedésében írja (a kötet 154. oldalán). Ezt kívánjuk a gyengeségben, betegségben, de szellemi frissességben ünneplő András főapátnak! – szerepel Pákozdi István írásában.

A Kiáltás a mélyből felelős kiadója a pannonhalmi jubiláns egykori közeli munkatársa, rendtársa, Korzenszky Richárd tihanyi perjel. A kötet kapható a Tihanyi Bencés Apátságban és a bencés könyvesboltokban.

Forrás: Magyar Kurír