Oldal kiválasztása

A súlyos etikai botrány a News of the World című vasárnapi brit bulvárlap – a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű újságja – körül robbant ki a héten, miután kiderült, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva. A konkurens brit lapok által feltárt, hatalmas felháborodást kavaró botrány egyre nagyobbra duzzad: a lapot most már azzal is vádolják, hogy két másik meggyilkolt kislány szüleinek, a 2005. júliusi, 52 emberéletet kioltó londoni merényletben meghaltak szeretteinek, valamint az iraki és az afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta az elmúlt években, szintén exkluzív értesülések reményében. A brit sajtó által idézett rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években akár négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjait is feltörhette és lehallgathatta.

Nagy-Britanniában jelenleg a sajtóönszabályozás gyakorlata van érvényben, amelynek betartását a független sajtópanaszügyi bizottság (PCC) hangolja össze és felügyeli. Ennek része, hogy az egyes lapok főszerkesztői a PCC-nél önként vállalnak kötelezettséget az alapvető magatartási normák betartására.

A News of the World – Rupert Murdoch ausztrál sajtómágnás globális sajtó- és médiabirodalmának legnagyobb lapja – a botrány miatt megszűnik. Meg nem erősített hírek szerint a megszűnő vasárnapi lap helyébe a jelenleg hétfőtől szombatig megjelenő testvérlap, a The Sun lép, amely így vasárnap is kapható lesz.

Forrás: MTI