Oldal kiválasztása

Emlékeztetett: a szervezet feladata a távközlési piac zavartan működésének biztosítása, ezért egy úgynevezett mérőszolgálati rendszert üzemeltetnek. Tomka Péter kiemelte: a hatóság új kezdeményezése az úgynevezett elektroszmog-figyelés, ennek keretében az elektromágneses tér telítettségét vizsgálják.

Jánosik András, a monitoring központ vezetője a távközlési piac felügyeleti eszközparkjáról elmondta: jelenleg a világ egyik legmodernebb technikája áll a rendelkezésükre, a harminc távvezérelhető mérőállomással ellenőrizhetik a távközlést, figyelhetik az engedély nélküli spektrumokat.

A sajtó képviselői megismerhették az úgynevezett iránymérő autót is, egy terepjárót, amelynek tetején hatalmas jelvevő készülék kapott helyet. Ezzel az eszközzel méteres pontossággal be tudják mérni az esetleges kalózrádiókat – magyarázta Monostory Péter, az autó vezetője. Bemutattak olyan, hatalmas antennával felszerelt minibuszt is, amelyben szemléltették az analóg és a digitális jel vételi lehetőségeinek különbségét is.

A NMHH laboratóriumában érzékeny műszerekkel mérik az elektronikus eszközök által okozott zavarokat, bemutatták például, hogyan rontja az tévéadás minőségét egy mikrohullámú sütő vagy milyen középhullámú rádióműsort sugároz egy kompakt fénycső.

A sajtóbejárás végén Kolláth Gábor főigazgató-helyettes emlékeztetett: a hatóság minden érdeklődőnek lehetővé teszi, hogy megismerhesse a náluk zajló munkát. Mint fogalmazott: a céljuk, hogy megmutassák a lakosságnak az NMHH emberközeli arcát. Szerinte a náluk dolgozó szakemberek munkája nélkül a távközlési piac zavartalan működése kerülne veszélybe.

Forrás: MTI