Oldal kiválasztása

Fekete Gábor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) elektronikus közigazgatásért felelős helyettes államtitkára látogatást tett az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), ahol megbeszélést folytatott Dr. Sajó Andrea főigazgatóval, Dr. Szemerei Péter általános főigazgató-helyettessel, Hidasi István gazdasági igazgatóhelyettessel, valamint Dr. Vonderviszt Lajos e-szolgáltatási igazgatóval.

A megbeszélésen Fekete Gábor áttekintést nyújtott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban folyó aktuális projektekről, többek között az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programmal (EKOP) kapcsolatos kérdésekről, a küszöbön álló központi egységes iratkezelésről. Az államtitkár helyzetképet adott az EKOP keretében folyó Nemzeti Egységes Kártyarendszer megvalósításának folyamatáról is.

Dr. Sajó Andrea elmondta, hogy az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásainak fejlesztése és integrációja elengedhetetlen feltétele annak, hogy a nemzet könyvtára a 21. század követelményeinek megfelelő, a nemzet egésze számára szóló közszolgáltatásokat nyújthasson. A főigazgató kiemelte, hogy az egyedülálló kulturális örökség hosszútávú megőrzésének egyik előfeltétele a teljes körű digitalizálás, valamint a technológiai migrációra előkészített tárolás.

Az OSZK rövidtávú tervei között szerepel a korszerű integrált könyvtári rendszer megvalósítása, az egységes online szolgáltatási rendszer létrehozása, az elektronikus fizetési technikák beillesztése, és az állampolgárok intelligens azonosítására szolgáló rendszer integrálása. De ugyanilyen fontossággal bír a könyvtár és használói számára az RFID rendszer és az egységes ügyiratkezelő rendszer bevezetése, illetve az e-könyvtári szolgáltatások integrációja és fejlesztése.

Fekete Gábor államtitkár és Sajó Andrea főigazgató egyetértettek abban, hogy a nemzeti könyvtár e-fejlesztési tervei összhangban vannak a kormányzat által irányadónak tartott fejlesztési törekvésekkel.