Oldal kiválasztása

Amikor 2001-ben megszületett az MNO, egy nagyon korszerű portál volt, akkor – kezdte Néző László a portált bemutató beszélgetést a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének kedd esti fórumán, a Móricz Zsigmond körtér melletti Szent Imre Házban. „Azóta viszont eltelt 10 év, és állítólag az internetes oldalak korát úgy kell számolni, mint a kutyákét, azaz be kell szorozni minden esztendőt héttel. Ha így számolunk, akkor megkapjuk, hogy egy 70 éves konstrukciót hagytunk hátra.” A főszerkesztő az MNO tudósítása szerint elmondta, hogy a számtalan megújulási kísérlet végül egy évvel ezelőtt érkezett el abba stádiumba, hogy kialakulhasson a weboldal mai designja.

Korábban a szerkesztőség három portált szolgált ki, az mno.hu-t, a Hír tv és a Lánchíd Rádió weboldalát. Néző László rámutatott: az mno.hu sosem közölte a Magyar Nemzet című nyomtatott napilap cikkeit, csak a vezércikket, mindig is külön hírportálként működött, és ez még inkább így lesz a továbbiakban. A napilap cikkeit egy hét késéssel az archívumban lehet majd megtalálni, egyrészt a napilap pdf-formátumaként, másrészt hamarosan cikkenként is.

Mint az MNO fogalmaz: a fejlesztés folyamán egy integrált portált készítettek, ahol saját tartalmak mellett megjelennek a televízió és a rádió műsorai és híradói. Mindehhez számos külföldi és hazai példát megnéztek, és mint a főszerkesztő elmondta, nem szégyellik,  hogy van, amit hasznosítottak is ebből. A hangvétellel kapcsolatban elmondta: könnyedebbre vették a stílust, továbbá „van véleményünk, kár lenne próbálkozni azzal, hogy az objektivitás látszatát keltsük. Ez persze nem jelenthet elvtelenséget”. Az MNO célközönségét Néző úgy határozta meg, hogy a lap szeretné megtartani korábbi, zömében 40 feletti olvasóit, ám a technikai újítások – melyek miatt például meglepően sokan olvassák mobilon is az MNO-t – lehetővé teszik, hogy fiatalabbak is rákattanjanak.

Az oldal újdonságai közül kiemelte a Grundot, amely az MNO megújult kultúra rovata, ám nem véletlenül kapott más nevet: hiszen az oldal nemcsak szűk értelemben vett kultúrával foglalkozik, hanem életmóddal, gasztronómiával, röviden mindennel, „amiért érdemes magyarnak lenni”. A Magyar Nemzet Online-on nem volt lehetőség blogokra, szemben az MNO-val, amelynek jelenleg hat tematikus blogja és öt aloldala van, ám a főszerkesztő jelezte, hogy ez nincs kőbe vésve, így a jövőben e téren növekedés várható – írja a portál saját tudósítása. Az oldal lehetőséget nyújt a civil újságírásra is, ez azonban nem olvasói leveleket vagy véleményeket takar, hanem az olvasók által jól megírt sztorikat várnak, amelyeknek közléséről, szerkesztéséről az oldal szerkesztői döntenek. A portálon nem csak a Hírtv felvételei találhatóak meg, hanem az MNO saját, kettő-öt perces videói is.

Az MNO megjelenésével kapcsolatban Néző kifejtette, hogy egyre fontosabb a vizualitás, ezért a hírportál megnyitásakor az indító cikkek slide-showja fogadja az olvasót, nagy képekkel, mellette néhány kiemelt hírrel. (A slide-show azt jelenti, hogy nem egy fő cikk indítja az oldalt, hanem több váltakozik pár másodpercenként.) Emellett beépített zenehallgatási opció fokozza a komfortérzetet, többféle stílus közül választhatnak a látogatók, akik akár a saját igényeik alapján át is alakíthatják a portál felépítését az alul található testreszabási funkció segítségével. A korábbi látogatói fórumok megszűntek, az olvasók azonban kommentekben (és természetszerűleg olvasói levélben) fűzhetik hozzá mondanivalójukat a világ eseményeihez. Az MNO integrált hírportálját továbbra is folyamatosan fejlesztik.

A MAKÚSZ KatNet fórumának ez volt a harmadik rendezvénye. A második szakmai fórumon, tavaly novemberben Neumayer Katalin, a Magyar Kurír főszerkesztője tartott előadást a Magyar Kurír helyéről, szerepéről a katolikus egyházi információs rendszerben. Az est másik előadója, Bokor Tamás, online médiaszakértő arra kereste a választ, hogyan hasznosíthatók a közösségi média megosztott tartalmai a hírszolgáltatásban. Vele a Kurír interjút is készített. A szekció első fórumán a PPKE BTK Kommunikáció és Média Intézetében a résztvevők előadást hallhattak a PPKE BTK megújult kari weblapjáról, az egyre inkább terjedő félrevezető címadási módszerekről, valamint két ismert blog, a Mandiner és a Konzervatórium szerkesztői beszéltek a hazai politikai blogok kampányokban betöltött szerepéről.

Forrás: Magyar Kurír, mno.hu