Oldal kiválasztása

Az idei emléknap a nagyközönség számára 12.30 órától 21.00 óráig kínál gazdag programot. A programok egy részén a résztvevők száma korlátozott, ezért kérik, a körsétákra, a múzeumpedagógiai bemutatóra és a tárlatvezetésekre küldje el jelentkezését előzetesen a pr@oszk.hu címre!

PROGRAMOK

12.30 A Széchényi Emléknap megnyitása. Köszöntőt mond dr. Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrás miniszter
16+
Ilyen még nem volt – fiatalítunk!
Ettől a naptól kezdve mindazok, akik már elmúltak 16 évesek, de még nem töltötték be 18. életévüket a nemzeti könyvtár beiratkozott olvasói lehetnek! Ezen a napon, ennek a korosztálynak INGYEN! Az első beiratkozó olvasójegyét dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter adja át.

Tárlatvezetések
13.30 órakor és 17 órakor ingyenes tárlatvezetésen tekinthető meg Vállalkozás, kultúra, polgárosodás című új nagykiállításunk, amely a 200 éve született Heckenast Gusztávnak állít emléket

Múzeumpedagógiai bemutató

15.00 órakor a másra, a különlegesre fogékony pedagógusokat várják múzeumpedagógiai bemutatóval, amely a Vállalkozás, kultúra, polgárosodás című kiállításhoz kapcsolódik

Kiállításmegnyitók

Istenek a VI. emeleten
A VI. emeleti Kézirattárban 13 órakor nyit a Lépjetek be, az istenek itt is jelen vannak. Ipolyi Arnold pályakezdő évei című tárlat.

Az alapító kincsei
Kincsek Széchényi Ferenc térképgyűjteményéből. (VI.szint, Térképtár)

Tudomány-izgalmasan
Az Országos Széchényi Könyvtár Tudományos Ülésszakának központi témája a hagyomány és megújulás – a könyvtár tudományos kutatói ismertetik kutatási eredményeiket. A nyitó előadást Pléh Csaba, az ismert agykutató, Széchenyi-díjas magyar pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára tartja, aki az olvasás és az írás jövőjét gondolja végig az internet világában.

Évente csak két alkalommal
Egy évben mindössze kétszer, a Múzeumok Éjszakáján és a Széchényi Emléknapon mutatják meg raktári rejtelmeiket, a könyvtár titkos zugait. Délután három alkalommal, 16.00, 17.00 és 18.00 órakor várják vendégeiket könyvtári körsétára.

Hazaszeretet és muzsika
Patriotizmus a romantika korában –  A POLIS Nemzetközi Kulturális Egyesület konferenciája ünnepi műsorral az olasz egység 150. évfordulója tiszteletére. A zenei műsorban Liszt és Berlioz darabjai hangzanak fel.

Kamara-kiállítások
Kamara-kiállításaik múltunk egy-egy fontos pillanatára, illetve három nagyszerű művészre emlékeznek, emlékeztetnek. Hat kamarakiállításuk látogatható.

Ezen a napon minden látogatónk féláron válthat éves olvasójegyet. A féléves bérletek 2012. június 30-ig érvényesek. A könyvtár ezen a napon díjmentes napi jeggyel is használható. 2011. november 25-én a könyvtár valamennyi programja és kiállítása díjmentesen látogatható. A kiállításra ingyenes belépőjegy 20.00 óráig kérhető.