Oldal kiválasztása

Mohos Gábor, az ösztöndíjat adó Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára köszöntőjében az odaítélés szempontjairól beszélt. Azt vettük figyelembe, hogy a keresztény értékrendet hogyan, mennyiben képviseli az adott újságíró a nem egyházi sajtóban, ezen kívül hirdesse az örömhírt, ami számunkra óriási érték; minél több embernek el kell ezt juttatni, mindenkinek szebb, jobb, boldogabb lesz tőle az élete.

Spányi Antal püspök a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatójaként arra mutatott rá, hogy „az értékek, amelyek számunkra annyira egyértelműek és világosak, a világ számára nem azok”. Szomorúságának adott hangot, amiért a világban ma a kereszténység kiirtására is fel lehet szólítani a sajtóban, illetve a keresztény pártok betiltását lehet követelni, mondván, hogy a 20. század szenvedéseit a keresztények hozták a nyakunkra. A minap láthattuk az Európai Parlament közvetítésében: rendkívül hatékony módon állítottak mondandójukban olyanokat, amiket csak valakitől, valamikor hallottak – mutatott rá a katolikus elöljáró, aki szerint a keresztény értékek közvetítése kikerülhetetlen küldetés, még akkor is, ha a katolikus sajtónak sokféle küzdelmet is kell egyszerre megvívnia. Az emberek sokszor nagyon felszínesen tájékozódnak. Nem mindegy tehát, hogyan kommentálják nekik a vélt vagy valós igazságokat, amelyekről érdekkörök próbálják meggyőzni őket. Spányi Antal idén is megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon a katolikus újságíróknak azért a munkáért, amit gyakran hátrányosan értékelő körülmények között vállalnak. – Soha nem a világban uralkodó eszmeáramlathoz alkalmazkodik, hanem a kétezer éves tanításhoz, ez adjon mindannyiunknak erőt és békét!.

Pezenhófer György 1981-ben született a vasi megyeszékhelyen. 23 esztendős korában végzett a Berzsenyi Dániel Főiskola kommunikáció és testnevelés szakán, három évvel később pedig a SOTE-n kiegészítő egyetemi oklevelet kapott mindkét területen. 2005-től hat éven át a Rádió Szombathely 97,1-nek, december óta viszont már az újonnan alakult Friss FM 97,7 (önkéntes) szerkesztője, műsorvezetője, ahol továbbra is foglalkozik egyházi, vallási jellegű témákkal. Főállásban mindeközben a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban osztályfőnök és testnevelőtanár. Önkéntesként még vezeti a Szombathelyi egyházmegye havi tévéműsorát, az Élet-Forrást. Következő diplomáját a Győri Hittudományi Főiskolán szerzi meg hamarosan, hittanár–nevelő szakon. 22 éves kora óta szerkeszti az egyházmegye ifjúsági fórumának lapját is, illetve még egy helyi ifjúsági lapot, az Élő Köveket. Világ- és országos egyházi események mellett hittantáborokat is szervez.

Forrás: mno.hu, Magyar Kurír