Oldal kiválasztása

A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Katolikus Pedagógiai, Szervezési és Továbbképzési Intézet valamint a Budapesti Piarista Gimnázium a katolikus, református és evangélikus általános- és középiskolák diákjai számára országos filmszemlét hirdet.

Résztvevők: I. korcsoport: 5-8. évfolyamon tanulók, II. korcsoport: 9-13. évfolyamon tanulók. Egy alkotó vagy alkotócsoport legfeljebb három filmmel pályázhat, egy iskolából több csoport is indulhat.

A filmek témája: I. „Kiemelt téma” kategória: ÁLARCOK. Amikor – szándékosan vagy akaratlanul – más látszik kívülről, mint ami belül van. II. „Szabadon választott” kategória: bármilyen témában ábrázolhatják az alkotók azt, ami a világból őket megragadta, foglalkoztatja, amit filmre valónak ítélnek. A filmek műfaja tetszőleges lehet: dokumentum, kisjátékfilm, etűd, animáció, burleszk, klip, reklám, … stb. Az alkotók tetszőleges technikával dolgozhatnak, de igényes, színvonalas módon bánjanak a lehetőségekkel.

A filmek szellemisége: a beküldött műveknek az általános emberi értékeken túl a keresztény/keresztyén értékeket is tiszteletben kell tartaniuk. Lehetnek humorosak, probléma-felvetők, ironikus hangvételűek, akár provokatívak is, de fontos, hogy a világ, az élet és a hit evangéliumi szemléletével összhangban álljanak. A filmek időtartama nem haladhatja meg a 10 percet.

A nevezési lap letölthető: www.reformatus.hu, www.kre.hu, www.evangelikus.hu, www.kpszti.hu vagy www.gimn.piar.hu. A nevezés részletes tudnivalói a nevezési lap elején olvashatóak. Nevezési díj nincs. A beküldendő filmek formátuma: Video-DVD, vagyis asztali lejátszóval kompatibilis DVD-film.

Beküldési határidő (a DVD és a nevezési lap postára adásának határideje): 2012. május 2. szerda
Beküldési cím: Budapesti Piarista Gimnázium, 1052 Budapest, Pesti Barnabás u. 1., vagy személyesen is beadható a Piarista Gimnázium portájára. A borítékra jól láthatóan kérjük ráírni: DIÁKFILMSZEMLE.

Az előzsűri szakmai és tartalmi szempontok figyelembe vételével választja ki a döntőbe kerülő, a szemlén vetítendő alkotásokat. A beküldött filmek alkotóit május 12-ig e-mailben értesítjük az előzsűri döntéséről.

A szemle ünnepélyes, nyilvános bemutatója 2012. május 19-én, szombaton délelőtt 10 órakor lesz a Sapientia Főiskola Auditorium Maximum termében (Budapest, V. Piarista köz 1.). A vetítést követően a zsűri kiválasztja a legjobb alkotásokat, értékelés keretében kihirdeti a kategóriák győzteseit, és átadja a díjakat. A zsűri tagjai: Dusicza Ferenc, Hajnal Gergely, Nagy Dénes, Tóth Zsolt, Varsányi Ferenc.

A szemle díjai: Az ÁLARCOK témával foglalkozó filmeket kiemelten, korcsoportokra bontva értékeljük, a szabadon választott témájú filmeket egy kategóriában. A díjak az iskolai filmkészítő műhelymunkát segítő videofelszerelésekből és professzionális videoszerkesztő szoftverekből állnak a következő értékben:
I. korcsoport, ÁLARCOK téma: 1. helyezett 80.000 Ft, 2. helyezett 50.000 Ft, 3. helyezett 30.000 Ft;
II. korcsoport, ÁLARCOK téma: 1. helyezett 100.000 Ft, 2. helyezett 60.000 Ft, 3. helyezett 30.000 Ft;
mindkét korcsoport, szabadon választott téma: 1. hely 80.000 Ft, 2. hely 50.000 Ft, 3. hely 30.000 Ft.

További információ:
A filmszemlével kapcsolatos technikai vagy bármilyen más jellegű kérdéssel a szemle szervezőjéhez, Wettstein József piarista tanárhoz lehet fordulni a wettstein@piar.hu címen.