Oldal kiválasztása

Az MTI-hez kedden eljuttatott gyorsjelentés szerint az m1 esti Híradójában márciusban a kormány csaknem 13 százalékos szereplési lehetőséghez jutott, míg a Fidesz további 42 százalékhoz. A KDNP aránya 5,6 százalék volt, a szocialistáké 15, a Jobbiké 10, az LMP aránya pedig csaknem 10 százalék. A függetlenek – ide tartoznak a Demokratikus Koalíció tagjai is – 4,5 százalékos arányban jutottak szereplési lehetőséghez.

Az RTL Klub esti Híradójában ugyanebben a hónapban a kormány szereplési aránya csaknem 20 százalék volt, míg a Fideszé további 36, a KDNP-jé pedig csaknem 7 százalék. Az MSZP majdnem 14 százalékhoz jutott, míg a Jobbik kevesebb mint 10, az LMP pedig csaknem 11 százaléknyi arányhoz. Itt a függetlenek kevesebb, mint 3 százaléknyi szereplési időt kaptak. A TV2 Tények című műsorában a kormány szereplési aránya a politikai szereplőkön belül 9,2 százalék volt, a Fideszé pedig 44,6. A KDNP-nek 2,3 százalék jutott, az MSZP-nek csaknem 24 százalék, a Jobbiknak 6,2, az LMP-nek 10,8, a függetleneknek pedig 3,1 százalék.

Orbán Viktor miniszterelnök összesen 200 alkalommal szerepelt a hírekben, márciusban, ebből 119-szer meg is szólalt, míg Semjén Zsolt, a KDNP elnöke 20 alkalommal és hatszor saját megszólalással. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke 107 alkalommal került be a hírekbe (saját megszólalása 82 alkalommal volt), Vona Gáborról (Jobbik) 35 hír szólt, ebből 25-ször maga is beszélt, Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője pedig 16 alkalommal szólalt meg a róla szóló 18 hírben.

A Fideszből a legtöbbször Orbán Viktor jutott be a hírekbe, őt követte Fazekas Sándor, majd Tarlós István, Navracsics Tibor és Lázár János. A KDNP-ből a legtöbbet Semjén Zsolt szerepelt márciusban a hírműsorokban, őt követte Hoffmann Rózsa, Rétvári Bence, Spaller Endre és Harrach Péter.

Az MSZP-ből a legtöbbször Mesterházy Attiláról hallhattak a nézők és hallgatók, aztán Tóbiás Józsefről, Szanyi Tiborról, Horváth Csabáról és Török Zsoltról, míg a Jobbik sorrendje: Vona Gábor, Dúró Dóra, Volner János, Novák Előd és Gaudi-Nagy Tamás. Az LMP-ből a legtöbbször Vágó Gábor szerepelt a hírekben, aztán Schiffer András, Jávor Benedek, Heltai László és Karácsony Gergely. A Demokratikus Koalícióból a hírek leggyakoribb szereplője Gyurcsány Ferenc volt, őt követte Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Eörsi Mátyás és Varju László.

Forrás: MTI