Oldal kiválasztása

Hozzátette: ez azt is maga után vonta, hogy a Médiatanács érdemi határozatot a sajtótermékekre vonatkozóan változatlanul nem hozott. A Médiatanács tagja örömtelinek tartja, hogy csekély a vizsgált ügyek, panaszok száma. Szerinte a szabályozásnak köszönhető, hogy az elmúlt egy évben a bulvársajtó elkerülte a bűncselekmények vagy balesetek áldozatainak kifogásolható bemutatását.  

Koltay úgy véli: a rendszert kifogásoló újságírók és szerkesztők nem a hatósággal vagy a médiatörvénnyel, hanem saját tulajdonosaikkal állnak vitában. Szerinte ma egy újságíró függetlenségét sokkal inkább a sajtótermék tulajdonosától érkező egyértelmű megrendelések vagy kimondatlan elvárások veszélyeztetik, és nem a médiatörvény vagy a Médiatanács.

Koltay András egy keddi budapesti konferencián is leszögezte: a médiaszabályozás nem a jogaiban megsértett egyén védelmére való, hanem a közönség, vagyis az olvasó és a tévénéző védelmére. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa elmondta: az egyéni jogsérelem esetén a polgári vagy a büntető törvénykönyvek paragrafusai nyújtanak támaszt. Koltay András példákkal mutatta be, hogy ez a jogértelmezés hogyan jelenik meg a Médiatanács gyakorlatában: egy múlt heti döntés, amely elmarasztalta a TV2 Tények című műsorát az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó szabályok megsértéséért, nem a műsorban szerepeltetett, bántalmazott gyermeket védte, hanem intézményes jogvédelmet biztosított. Az emberi méltóság vagy a kiskorúak védelme ugyanis szerinte össztársadalmi érdek.

Forrás: MTI