Oldal kiválasztása

A Magyar Polgári Média Egyesület, a Magyar Katolikus Újságírók és a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetsége által alapított kitüntetést minden évben azok a médiaszemélyiségek kapják, akik a polgári és konzervatív értékeket képviselik. A Mikszáth Kálmán Kulturális és Média Alapítvány elnöke, Fábián Gyula író Mikszáth Kálmán életművéről beszélt a díjátadón: Mikszáth biztos vármegyei állást hagyott ott a hírlapírásért, mert felismerte, hogy az „írd meg, amit látsz” parancsát kell követnie. „Idén öt díjat adhatunk át, ez is bizonyítja, hogy érdekes, értékes dolog ma Mikszáth Kálmán nevében szólni, és kitüntetni azokat, akik folytatják a tőle átvett feladatokat” – mondta Fábián Gyula.

Ebben az évben Kovács Anita, a Lánchíd Rádió szerkesztő–műsorvezetője, Kristóf Attila, a Magyar Nemzet főmunkatársa, Szikszai Péter, a Hír Televízió műsorokért felelős vezérigazgató-helyettese, Szőnyi Szilárd, a Heti Válasz szerkesztő–újságírója és Zanati Zsófia, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztő–riportere lett díjazott.

Kristóf Attilát a Magyar Nemzetnél szintén főmunkatársként dolgozó Lőcsei Gabriella méltatta mint olyan újságírót, aki átmentette a polgári újságírás értékeit a XXI. századba. Megemlékezett a lapban hosszú évek óta megjelenő Én nem tudom… kezdetű tárcákról, amelyek a szépirodalom és a hírlapírás határán egyensúlyoznak. Lőcsei Gabriella azt is hozzátette: Kristóf Attilát nemcsak hírlapírói munkái, hanem szépirodalmi írásai miatt is szívükbe zárták az olvasók.
Kristóf Attila átveszi a Mikszáth-díjat

Kovács Anitát Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió ügyvezető–főszerkesztője laudálta. Olyan médiaszemélyiségnek nevezte, akinek tiszta, világos beszéde és meggyőző gondolatai segítségével a laikus könnyebben igazodik el a világban. Zanati Zsófiát az emberekre irányuló mélységes, érzékeny figyelméért dicsérte E. Román Kata, a Magyar Katolikus Rádió kulturális szerkesztőségének vezetője, Szőnyi Szilárdot pedig a jó szerkesztő mintaképeként mutatta be a Heti Válasz főszerkesztője, Borókai Gábor. Szikszai Pétert Élő Gábor, az MNO főszerkesztője méltatta: elmondása szerint Szikszai Péter „a név a stáblista végén”, akinek hírszerkesztői háttérmunkája és mentalitása nélkül a Hír Tv nem tudott volna a mai, megkerülhetetlen médiummá válni.

Forrás: mno.hu