Oldal kiválasztása

Az ötvenötödik alkalommal megrendezett WPP-tárlatra, amely 2011-ben készült felvételeket mutat be, a világ 124 országának 5427 fotográfusa pályázott több mint százezer alkotással, amelyek közül a 19 tagú zsűri Amszterdamban 13 napig tartó munkával válogatta ki a kiállítás anyagát, 24 ország 27 fotóriporterének 167 díjazott alkotását.

– Egy rendkívüli év teli emberi és természeti tragédiával meg zűrzavarral – mondta 2011-ről Aiden Sullivan, a WPP 2012 zsűrijének elnöke, s a különböző kategóriák díjnyertes alkotásai kiválóan bizonyítják megállapítása igazát. Természeti és háborús katasztrófák, főként az arab forradalmak és a japán cunami képei követik egymást a kiállítóteremben. A WPP 2012 győztes felvételét Samuel Aranda spanyol fotográfus készítette a New York Times számára Jemenben, a 33 éve hatalmon lévő Ali Abdullah Saleh elleni tüntetést követően Fatima al-Qawsról, aki könnygáztól szenvedő fiát, a 18 éves Zayedet tartja karjaiban. Az idei budapesti bemutató újdonsága az a három számítógép, amelyek segítségével az érdeklődők a WPP korábbi pályázatainak az anyagát is áttekinthetik.

A kiállítást L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg; szerinte a Magyarországra immár 35 éve rendszeresen eljutó World Press Photo kiállítás is egyfajta kulturális híd szerepét betöltő vállalkozás, amely végigvonul a világ számos pontján, hozzájárulva egymás jobb megértéséhez. Az államtitkár megjegyezte: reményei szerint Kertész, Capa, Munkácsi Márton és Moholy-Nagy országában belátható időn belül megnyílik a Magyar Fotográfia Múzeuma, amely a kormányzat tervei szerint az új múzeumi negyed része lesz.

Forrás: mno.hu/grund