Oldal kiválasztása


A hit éve – A hitetlenség kora – a II. Vatikáni zsinat aktualitása

Őszi tanulmányi napunkat 2012. november 24-én, 10 órakor A hit éve – A hitetlenség kora – a II. Vatikáni zsinat aktualitása, hatása címmel tartottuk a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Tükörtermében.
Előadóink voltak: Mohos Gábor, az MKPK titkára és Lázár Kovács Ákos a PPKE BTK Kommunikáció Intézetének vezetője. A tanulmányi napon Nívó-díjat kap Agonás Szonja, a MKPK Sajtóirodájának munkatársa; Örökös tagnak fogadjuk Czakó Gábor írót, a MAKÚSZ egyik alapítóját, a magyar katolikus újságírás 1990 utáni megszervezőjét; Sinkó Ferencről nevezett díjat kap Nyíri-Iváncsik Kata, a Kárpátaljai Televízió és Rádió Társaság munkatársa, a MKR tudósítója.

Melocco János emléktáblájának koszorúzása
MAKÚSZ és az Új Ember hagyományosan megkoszorúzta december 12-én, szerdán 17 órakor Melocco János vértanú, újságírónak, a Belvárosi Ferences Templom falán elhelyezett emléktáblát.

Elismerések tagjainknak
Az újságírói tevékenység elismerésére alapított Táncsics Mihály-díjat kapott a MAKÚSZ által a díjra felterjesztett Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspök, a Hitélet szerkesztője, valamint a MÚK-kal közösen javasolt Sediánszky János, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője, március 15-én, a Magyar Sajtó Napján. Ugyanekkor Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott Rosdy Pál, az Új Ember katolikus hetilap szerkesztője. Huzsvár László és Rosdy Pál a MAKÚSZ tagja.
A MAKÚSZ, a Magyar Polgári Média Egyesület és a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetsége által közösen alapított kitüntetést, a Mikszáth Kálmán-díjat öt kiváló média-munkatársnak adták át június 7-én, a Magyar Írószövetség székházában. A kitüntetettek között volt Zanati Zsófia a MAKÚSZ tagja, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztő–riportere.

Vannak-e katolikus véleményformálók a médiában?
Március 24-én, szombaton tartotta a MAKÚSZ tavaszi tanulmányi délelőttjét Vannak-e katolikus véleményformálók a médiában? címmel. A tanulmányi napon Kiss-Rigó László megyéspüspök, az MKPK médiareferens püspöke, Bíró Mátyás, az MNO vezető szerkesztője, valamint két fiatal médiamunkás, Réti László, az Igen főszerkesztője és Szilvay Gergely, a Magyar Kurír munkatársa tartott előadást és beszélgetett a témáról.

KMÚEK Topolyán

Szikora József, Gebauer Szabolcs és Csermák Zoltán részt vett a KMÚEK (Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Konvenciója) Topolyán rendezett éves közgyűlésén.
Ezt követően a KMÚEK képviselőinek (Klemm József, Szabadka és Ambrus Attila, Brassó) szerveztünk találkozót Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárral július 13-án a Parlamentben.

Elhunyt Szennay András

A nyugalmazott bencés főapát, a MAKÚSZ első elnöke augusztus 22-én hunyt el, Pannonhalmán.

Plébániai lapszerkesztők találkoztak Szegeden
Az egyházközségi lapok, értesítők és internetes oldalak szerkesztőinek országos találkozóját idén október 12. és 14. között tartottuk Szegeden, a Szeged-Csanádi Püspökség és az alsóvárosi ferencesek közreműködésével.

Médiazarándoklat Máriapócson
Hajdúdorogi Egyházmegye szervezésében ismét megrendeztük az újságírók máriapócsi zarándoklatát október 13-14. között.