Oldal kiválasztása

A díjat minden évben a világi sajtó egy olyan munkatársának ítéli oda a püspöki konferencia, akit „a katolikus értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítése” útján erre a legalkalmasabbnak talál.

Bucsy Levente 1983-ban született Budapesten. A pesti Piarista Gimnáziumban tett érettségi után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történelem és kommunikáció szakán tanult 2002 és 2008 között. 2007 óta az MNO.hu szerkesztő-újságíró munkatársa, de dolgozott korábban többek között a Helyi Témánál is; a Magyar Nemzet online hírportálján száznál is több egyházi, vallási, lelki témájú cikket publikált, jelenleg elsősorban szerkesztőként dolgozik.

„Szakmai célja a releváns és közéleti szempontból fontos hírek, információk becsatornázása a hazai híráramba, illetve hogy minél markánsabban felhívja a figyelmet az egyház tanításának társadalmi érvényességére – fiatalos és fogyasztható formában. Munkája során vezérfonál, hogy közérthetően és a közérdeklődésre számot tartó módon tálalja a megtalált témát, illetve bemutassa, az egyház tagjai is hús-vér emberek, témái „hús-vér” témák. Újabban a vallásközi párbeszéd eseményeivel is foglalkozik. Bucsy Levente munkájában fontos mankó Török Csaba püspökkari médiareferens megalapozott és segítő szakértelme, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hírlevelei, és mindazok az egyházi és világi személyek, akikkel közösen megtalálták az együttműködés lehetőségét, hogy felvállalt értékeink mind nagyobb olvasótáborhoz jussanak el” – olvasható az MKPK közleményében.

A díjátadó ünnepség előtti szentmisén Erdő Péter homíliájában rámutatott: a keresztények a kezdetektől fogva úgy érezték, hogy közlendőjük van, üzenetüket „tovább kell adni minden rendelkezésre álló úton és módon”. A tanítványok ezért próbáltak nemcsak a saját népük nyelvén szólni, hanem „odafordultak a többi ember felé is, és eljutottak az akkor ismert világ határáig” – fogalmazott. A bíboros emlékeztetett arra: Jézus megjövendölte, hogy üldözni fogják tanítványait, és bíróság elé hurcolják őket. Szólt arról is, hogy jelenleg azok között, akiket vallásuk miatt üldöznek vagy akár megölnek, a döntő többség keresztény, tehát „az áldozatok között az első helyet foglaljuk el”.

Mohos Gábor, az MKPK titkára köszöntőjében azt mondta: a hívőknek azt kell elmélyíteniük, hogy a történelemnek van mélyebb célja, ami messze túlmutat az evilági földi célokon. Hangsúlyozta: a valódi értékeket kell közvetíteni, ez pedig minden korban – így ma is – nagy kihívás.

Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül az MKPK 2001 óta támogatja a média egy-egy munkatársát a nem egyházi sajtóban.

Szalézi Szent Ferencet (1567–1622) XI. Piusz pápa 1923-ban jelölte ki az újságírók védőszentjének. A savoyai születésű genfi püspök legismertebb műve a Filotea (A jámborság útja). Írásaiban kerülte a dagályosságot, egyszerűen, közérthetően fogalmazott.

Forrás: mno.hu