Oldal kiválasztása

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (Makúsz) egyik fő törekvése, hogy végre nyíltan, jobbító céllal megtárgyaltassék a cigányság kérdése. Szándékaik szerint kiváló erre a Fehéren::Feketén – Felelősen a cigány–magyar együttélésről című fotópályázat, melyet néhány hete indítottak, és még mindig várják néhány napig a képeket. Nem kevés pénzt kap a győztes kép készítője, miután kiválasztotta a legkiválóbb pillanatfelvételt a neves zsűri.

„A Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium segítségével megvalósult pályázat segítséget ad azoknak a településeknek, csoportoknak, amelyek nem állnak túl jól a kérdésben, de a fotótenderrel még nincs vége, április 12-én konferenciát is rendezünk Budapesten a roma világnaphoz kapcsolódóan” – közölte az MNO-val Gebauer Szabolcs, a Makúsz főtitkára. A legjobb képeket már ott, a konferencia helyszínén is megjelenítik.

Azt persze nehéz megmondani, hogy azért van-e erre szükség, mert előítéletekkel él a többségi társadalom a kisebbséggel szemben, vagy azért, hogy a cigányság elé tartson tükröt. A lényeg talán nem is ennek a kérdésnek a megválaszolása; a konferencia és a pályázat konkrét példákon keresztül inkább arra törekszik, hogy békés együttélésre mutasson megannyi – szépségről vagy nehézségről árulkodó – példát.
Elgondolkodtató pillanatok a cigány–magyar együttélésért

A zsűriről néhány szó: úgy hívtak meg szakembereket és civileket, hogy lefedjék a művészvilág megannyi területét. A grémiumban ott van az idén 80 esztendős Sára Sándor filmrendező, aki fotósként is foglalkozott korábban a cigánysággal, társadalomábrázolással. Tag a neves szociofotós Benkő Imre (Magyar Iparművészeti Egyetem), Kopek Gábor (fotóművész, rektor – Mome), Nándorfi Máté (MTI-képszerkesztőség) és Száraz Miklós György író, aki kifejezetten ebben a témában alkot évek óta.

Egy kis segítség az alkotóknak: nincsenek kategóriák, csak témakörök (társadalomábrázolás, szociofotó). Kifejezetten ötletadó a pályázati honlap címlapfotója (Balázs Attila képe), amely sűrítve ad meg egy igen hétköznapi témát. A március 10-éig elkészítendő kép tartalmi szépsége helyett inkább azt várja a Makúsz, hogy technikailag legyenek jók. „Nem is művészi fotókat várunk, amelyek hasonlatokkal és szimbólumokkal próbálnak utalni a címre, hanem átgondolt, a kép mögé tett tartalmakra számítunk, amelyek elgondolkoztatnak, figyelemfelkeltők és érthetőek” – hívja fel a figyelmet Gebauer Szabolcs.

A győztes 700 ezer forintot vehet át a Magyar Művészeti Akadémia felajánlásából, a második helyezettnek 500 ezer forint üti a markát, a harmadik pedig 300 ezer forinttal lehet gazdagabb. A közönségdíjért hajtók talán most már kicsit elkéstek, bár sosem lehet tudni, kinek a képére hogyan mozdulnak az internetezők.

Forrás:
mno.hu, Bucsy Levente, 2013. március 06., szerda 20:50