Oldal kiválasztása

Vertse Márta ajánlása Táncsics Mihály-díjra

Vertse Márta a Vatikáni Rádió magyar műsorának felelős szerkesztője. Budapesten született 1950-ben, a Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett 1968-ban. Édesapja mérnök és pártonkívüli, így csak leánya különleges nyelvtehetségének köszönhető, hogy felvételt nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-francia szakára. Diploma után az idegenforgalomban helyezkedett el. 1980-ban került Olaszországba, ott házasodott, két gyermek édesanyja lett.

1983-ban csatlakozott a Vatikáni Rádió Magyar szerkesztőségéhez, amelyet akkor P. Szabó Ferenc SJ felelős szerkesztő vezetett. Vertse Márta Ipacs Katalin és Szőnyi Zsuzsanna munkatársaként lett rádiós szerkesztő.  Kezdettől fogva szigorú pontossággal végezte munkáját; fordításai, jelentései, műsorai mindig azonnal beolvasásra készek voltak. Lelkiismeretességét otthonról örökölte, miként katolikus hitét és nemzete valamint a magyar nyelv szeretetét. Az igazsághoz való ragaszkodása mindvégig töretlen maradt – grammatikailag éppúgy, mint politikailag – távol állt tőle bármiféle elvtelen kompromisszum.

Tisztelője volt Mindszenty József bíborosnak, sokat tett a tiszta és igaz Mindszenty kép megismertetése érdekében. Amikor Szabó Ferenc SJ 1992-ben búcsút vett a Vatikáni Rádiótól, utódai már Vertse Márta segítségével tanultak bele a rádiós munkába. A magyar jezsuiták 2003-ban távoztak a Vatikáni Rádióból, ekkor Vertse Márta és Ipacs Katalin közösen vették át a Magyar Szerkesztőség vezetését. Az legutóbbi nyolc évben pedig Vertse Márta önállóan végzi ezt a feladatot. Szakmai tudása, nyelvismerete igen kiterjedt kapcsolatrendszere révén a magyar műsorban napi rendszerességgel szólaltatja meg a Szentszék, a világegyház és a nemzetközi kultúra jeles személyiségeit. Ugyanígy a Magyar Szerkesztőség mikrofonja elé hívja a Magyarországról és Kárpát-medencéből Rómába érkezett egyházi személyeket, zarándokokat csakúgy, mint a közélet és kultúra magyar képviselőit. Vertse Márta a magyar nyelvű szerkesztőségi munkán kívül a Vatikáni Rádió más programjainak munkájában is részt vesz, a magyar egyház, a magyar műveltség jó hírét öregbítve ezzel.

Munkásságát vatikáni elöljárói is ismerik és értékelik. Így kapta meg 2012. szeptember 29-én, a „Pro Ecclesia et Pontifice” magas rangú vatikáni kitüntetést.  A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége a magyar egyház és a magyar kultúra hiteles nemzetközi képviseletéért, a világegyház és a világ keresztény kultúrájának magas színvonalú magyar megszólaltatásáért javasolja Vertse Márta kitüntetését Táncsics Mihály-díjjal.

Budapest, 2013. február 6.
Szikora József, a MAKÚSZ elnöke

További díjazottak

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 15-e alkalmából a kultúra területén végzett kiemelkedő művészi tevékenység elismerésére díjakat adott át. Kiváló Művész lett Keleti Éva fotóriporter; Táncsics-díjat kapott Vertse Márta Ágnes mellett Novotny Zoltán, valamint Szaniszló Ferenc, az Echo TV Világ-panoráma című műsorának szerkesztője.

Keleti Éva dolgozott többek között az MTI-nél, az Új Tükör-nél, a World Press Photo-kiállítások hazai bemutatásainál és a Magyar Fotóriporterek Társasága elnökeként. Korábban már kitüntették Balázs Béla-, Érdemes művész-, Táncsics Mihály- és Prima Primissima-díjakkal, megkapta a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életmű-díját és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.

Novotny Zoltán 1966 óta sportriporter. A Magyar Rádió örökös tagja, aranytollas újságíró, a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli elnöke, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje. 1968 óta valamennyi nyári olimpiáról közvetített. 2004-ben lett a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke, s tagja a Magyarországi Evangélikus Egyház sajtóbizottságának.

Balogh Rudolf-díjat kapott az idén Aranytollal is kitüntetett Gera Mihály fotószakíró, szerkesztő is. Gera 1992 és 1997 között Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke volt. Félszáznál több fotográfiai album szerkesztésében, kiadásában vett részt, ő indította el a Fényképtár sorozatot. Kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével, Budapestért-díjjal és Magyar Fotóművészek Szövetsége életműdíjával. Dolgozott a Magyar Szemle tördelőszerkesztőjeként, majd olvasószerkesztőjeként; később az Új Tükör, majd a Színházi Élet olvasószerkesztőjeként; a Playboy magyar kiadásának vezető szerkesztőjeként és a Fotóművészet szerkesztőjeként.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából, a köztársasági elnök megbízásából március 14-én, csütörtökön, adta át a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, valamint a Magyar Arany, Ezüst és Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket.

Magyar Érdemrend lovagkereszt (polgári tagozat) kitüntetést vehetett át többek között Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió ügyvezető–főszerkesztője, Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, Nagy Katalin, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió szerkesztő–műsorvezetője, Varga Sándor, a Kossuth Rádió Krónika című hírműsorának vezetőszerkesztő-műsorvezetője, és Ökrös Oszkár cimbalomművész, a 100 tagú Cigányzenekar szólistája.
Hirdetés

Magyar Érdemrend Tisztikereszt (polgári tagozat) kitüntetést kapott mások mellett Vass István Zoltán újságíró, a Lánchíd Rádió műsorvezető–szerkesztője, Pósa Zoltán Csaba, a Magyar Nemzet korábbi munkatársa, József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész, Fricz Tamás politológus, az MNO bloggere, Kudlik Júlia televíziós szerkesztő, Lázár Vilmos, kettes fogathajtó világbajnok, a Magyar Lovas Szövetség elnöke.

A sajtónap alkalmából kiosztották a Népszabadság szerkesztősége által adományozott Népszabadság-díjakat. Az Év Újságírója fődíjat Móricz Simon fotóriporter nyerte. Népszabadság-díjat kapott Szabó Brigitta, Szalai Anna, Csordás Lajos, Tanács István és Tóth Ákos.

Forrás: MTI, makusz.hu, mno.hu