Oldal kiválasztása

„Nem kell firtatni, honnan jött az új pápa, hiszen őt az egyház adta. A kicsik iránti erőteljesebb érzéke nagy erénye lehet, nekünk, magyaroknak pedig egyenesen ígéretesnek hangzik. Tudomásom szerint Erdő Péter a konklávé kezdete előtt beszélt Bergoglióval, aki azt mondta, nem járt Magyarországon, még” – fogalmazott talányosan Szikora.

Ferenc pápa szerda esti Urbi et orbi áldása előtt a stólát és az elvileg kötelező bíbor vállgallért sem vette fel, előbbit is csak ideiglenesen öltötte magára. Ilyen „polgári” öltözékben pápa évszázadok óta nem jelent meg a lodzsán a fehér füst felszállását követően. Nem csupán emiatt gondolják úgy a szakértők, hogy reformer vezető került a katolikus egyház élére, de a Ferenc név választása miatt is. Sokan ugyanakkor a konzervatív hagyományok folytatását várják tőle. A Makúsz elnöke úgy véli, az abortusz vagy a házasság kérdésköre kapcsán természetes, hogy konzervatív marad a pápa, nem is tehet mást. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egyházfő a szó szoros értelmében ragaszkodik a meglévő értékekhez – véli. Hozzátette: a teológus–gondolkodó Ratzinger után az új pápa erőteljesebben fogja megjeleníteni a lelkipásztorságot. Barátságos, közvetlen, krisztusibb, de alapvetően ez is a 20. századi hagyományok folytatását jelenti.

Sokan úgy gondolják, hogy a Buenos Aires-i bíboros trónusra emelésével változás állhat be a Vatikán kommunikációjában. Szikora József ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a pápa rögtön a kinevezését követő szombaton fogadni fogja az újságírókat. „Ilyenre korábban talán soha nem került sor, annak ellenére hogy az egyház egyik leglényegesebb feladata a kommunikáció. E lépés alapján egyelőre úgy tűnik, a párbeszéd tekintetében Ferenc pápa új útra lépett.”

Kiss-Rigó László a többségtől eltérően nem gondolja úgy, hogy Latin-Amerika számára lenne elsősorban fontos, hogy argentin egyházfő ül fel a pápai trónusra. A Szeged–csanádi egyházmegye megyéspüspöke szerint személye az egész egyetemes egyház számára kínál lehetőséget a megújulásra. „Őszintén örülök, hogy Ferenc pápa az egyszerű viseletet választotta első nyilvános megjelenésekor, az egyháznak ugyanis szüksége van az evangéliumi egyszerűségre, az ő színre lépése pedig erre garancia. Hogy reformert köszönthetünk-e a személyében? A katolicizmusnak folyamatosan meg kell újulnia, együtt kell élnie a világ változásaival, ekképpen neki is így kell tennie” – véli Kiss-Rigó.

A Vatikánnak a püspök szerint voltak szakmai hibái a kommunikáció terén. A lényeg azonban nem ez, hanem hogy az egyház képes legyen arra a sajátos párbeszédre, amivel a hívők nagy tömegét el tudja érni.

Forrás: mno.hu