Oldal kiválasztása

A húsvétvasárnap hajnali ünnepi szentmise az V. századból származik. A szertartás során, a szentlecke után a XI. századtól kezdődően éneklik a sequentiát, amely a feltámadt üdvözítő Krisztusnak, az igazi húsvéti báránynak a dicséretét zengi. A húsvéti ünneplés részeként a húsvéti gyertya mindig a szentély vagy az oltár közelében áll, hogy Jézusra, a „világ Világosságára” emlékeztesse a híveket.

Az Ószövetségben a bárány a zsidó húsvét eledele. Ahogy az Egyiptomból való kivonuláskor a bárány vére egykor megmentette a zsidókat, úgy mentette meg Jézus az egész emberiséget a haláltól. Ezért nevezi a kereszténység Krisztust Isten bárányának. A jelkép a húsvéti étkezésben is tovább él: sok helyen bárányt fogyasztanak vagy az arra emlékeztető sonkát. Ezt a szokást az Egyház is megszenteli a húsvét hajnali ételszentelés szertartásával.

Húsvétkor az Úr feltámadását az Anyaszentegyház nyolc napon keresztül kiemelten ünnepli, amelyet például a mise végi áldáshoz kapcsolódó alleluja fejez ki. Húsvét nyolcada fehérvasárnappal, az isteni irgalmasság vasárnapjával zárul. Jézus feltámadásának öröme is átjárja az Egyház életét a teljes húsvéti időszakban, amely egészen a húsvétot ötven nappal követő pünkösdig tart.

Krisztus Mindenkiért meghalt – Ferenc pápa üzenete

Kedves fivéreim és nővéreim, Krisztus egyszer s mindenkorra és mindenkiért meghalt és feltámadt, ám a feltámadás erejének, ennek a rossz rabszolgaságából a jó szabadságára való átmenetnek minden korban, létezésünk konkrét helyein, mindennapi életünkben aktualizálódnia kell. Napjainkban is mennyi pusztaságon kell átkelnie az emberi lénynek! Legfőként azon a sivatagon, amely saját magában van, amikor nincs meg benne az Isten és a felebarát iránti szeretet, amikor hiányzik belőle annak tudatossága, hogy mindannak az őrzőjévé kell lennie, amit a Teremtő nekünk adott és nekünk ad. Azonban Isten irgalma virágba boríthatja a legszárazabb talajt is, újra életet adhat a kiszáradt csontoknak (vö. Ez 37,1–14). Bővebben itt olvasható Ferenc pápa húsvétvasárnapi üzenete.

Ferenc pápa húsvétvasárnapi Twitter üzenete: „Fogadd be életedbe a Feltámadt Jézust. Akkor is, ha távol voltál Tőle, tegyél egy kis lépést Felé: tárt karokkal vár téged!”

Isten színe előtt nagyobb felelősséggel teljesítünk

Ha Isten színe előtt fáradozunk, nagyobb felelősséggel teljesítjük földi életünk feladatait. Szilárdabb bizalommal vállaljuk a nehézségeket is, mert nem csak pillanatnyi, anyagi eredményekre várunk – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában Húsvét vasárnapján tartott szentmiséjén.

Isten egyetlen és utolsó szava a Szeretet
Ferenc pápa videoüzenete a torinói halotti lepel televíziós közszemléje alkalmából.

„Kedves Testvérek!
Veletek együtt én is a Szent Leplet szemlélem és köszönetet mondok az Úrnak, aki napjaink eszközeivel felkínálja nekünk ezt a lehetőséget.

Szemlélődésünk, a jelenlegi forma ellenére, nem egyszerűen csak megfigyelés, hanem egyben tisztelet és az ima tekintete. Még annál is több: hagyjuk, hogy a Lepel arca ránk tekintsen. Ez az Arc, csukott szemekkel, egy halott ember arca, mégis titokzatosan ránk tekint, és szól hozzánk a csöndben. Hogyan lehetséges ez? Hogyan lehetséges az, hogy a hívő nép, mint ti, meg akar állni egy megkorbácsolt és keresztre feszített Ember Ikonja előtt?

Azért van ez, mert a torinói halotti leplen látható Ember arra hív bennünket, hogy a Názáreti Jézust szemléljük. Ez a kép, amely nyomot hagyott a lenvásznon, a szívünkhöz szól, és arra késztet, hogy felmenjünk a Kálvária hegyére, hogy szemléljük a kereszt fáját, hogy elmerüljünk a szeretet ékesszóló csöndjében.

Hagyjuk tehát, hogy eljusson hozzánk ez a tekintet, amely nem szemünket, hanem szívünket keresi. Hallgassuk azt, amit mondani akar a csöndben, amely túlmutat magán a halálon. A Szent Halotti Lepel révén eljut hozzánk Isten egyetlen és utolsó Szava: a Szeretet emberré lett, megtestesült történelmünkben; Isten irgalmas Szeretete, amely magára vette a világ összes rosszát, hogy megszabadítson a gonosz uralmától. Ez az eltorzított Arc hasonlít annyi férfi és nő arcához, akiken sebet ejtett a méltóságukat nem tisztelő élet, a háborúk és az erőszak, amelyek a leggyengébbeket sújtják.

A Lepel Arca azonban mégis nagy békét áraszt; ez a megkínzott Test a legmagasabb fenséget fejezi ki. Olyan, mintha egy visszafogott, de nagyhatású energiát sugározna magából, és mintha azt mondaná: bízzál, ne veszítsd el a reményt; Isten szeretetének ereje, a Feltámadt Krisztus ereje mindent legyőz.

Ezért, miközben szemlélem a Lepel Férfiának Arcát, ebben a pillanatban magamévá teszem Assisi Szent Ferenc imáját, amelyet a kereszt előtt mondott el:

„Fölséges és dicsőséges Isten,
ragyogd be szívem sötétségét,
adj nekem igaz hitet,
biztos reményt
és tökéletes szeretetet;
érzéket és értelmet, Uram,
hogy felismerjem és megtegyem
a te szent és igaz parancsodat
Ámen”.

Forrás: hu.radiovaticana.va, mno.hu, uj.katolikus.hu, Magyar Kurír