Oldal kiválasztása

A parlament kivételes sürgős eljárásban fogadta el április 30-án azt a fideszes indítványt, amelynek alapján az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal köteles ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket, a közérdekű adat megismerésére irányuló igény pedig nem eredményezhet az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést.

A mindössze ötoldalas törvényjavaslat szerint csak a törvényben ellenőrzésre feljogosított szervek, például a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kaphatnak teljes körű betekintést a közpénzek felhasználásába, a szélesebb nyilvánosság csak korlátozottan juthat hozzá az adatokhoz. Ezt azzal indokolták, hogy az olyan, „visszaélésszerű” adatigénylések teljesítésének akartak gátat szabni, mely jelentősen akadályozza az állami hivatalok működését – emlékeztet az Index.

A törvény számos civil szervezet szerint pusztán kényelmi szempontok miatt súlyosan korlátozza az állami szervek működésébe való betekintés lehetőségét, ezért online petícióban kérték a köztársasági elnököt, küldje vissza törvényt újratárgyalásra. Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke is korlátozónak tartotta az információszabadságról szóló törvény módosítását, ezért az oknyomozó újságírás védelmében csatlakozott a TASZ, az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a TI Hungary levélküldő kampányához.

Egyes információk szerint főként az Átlátszó.hu-nak voltak olyan mennyiségű, kevésbé konkrét adatigénylései, amelyek miatt a Fidesz szükségesnek ítélte a közérdekű adatokhoz való hozzáférés korlátozását. Az Index más forrásból úgy tudja: a beadvány igazi motorja az volt, hogy Uj Péter új lapja, a 444.hu több évre visszamenő adatigénylést adott be a parlamentnek.

Forrás: MTI, Index, eMasa