Oldal kiválasztása

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése 1993-ban hozott határozata kinyilvánította az újságírás alapelveit, amelyeket a sajtószakmában egész Európában alkalmazni ajánlott. Ennek alapján alakította meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), a Magyar Újságírók Közössége (MÚK), a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) és a Sajtószakszervezet a Magyar Újságírók Etikai Együttműködési Testülete (MÚEET) elnevezésű ernyőszervezetet, amelyhez később csatlakozott a Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ) és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) is.

A szervezet hétfői (szeptember 9.) ülésén úgy döntött, – melyen a MAKÚSZ részéről Szikora József és Gebauer Szabolcs vett részt – hogy Média Önszabályozó Testület (MÖT) néven működik tovább.

Az együttműködést új tartalommal és lendülettel megtölteni készülő tagszervezetek képviselői a MÚOSZ székházában tartott ülésükön megfogalmazott céljuk, hogy a sajtóetikára, a szakmai pontosságra, a személyiségi jogokra vonatkozó alapelvek meghatározása és érvényesítése révén segítsék a médiát abban, hogy megválaszolja a legitim panaszokat és korrigálja tévedéseit.

A MÖT hatálya kiterjed a teljes magyar médiára; az önszabályozásnak a határon túli újságíró-szakmai szervezetek is részesei.

Az EU 1003/1993. határozata önszabályzó intézmények és mechanizmusok működtetését javasolja, olyan újságírók részvételével, akik készek javítani a szakma teljesítményén, ezzel együtt az újságírás társadalmi státuszán. Az önszabályozás nem jelent cenzúrát, még kevésbé öncenzúrát: a minőségi újságírást támogató, a média szabadságát biztosító eszköz.

A MÖT célja a sajtóetikára, a szakmai pontosságra, a személyiségi jogokra vonatkozó alapelvek meghatározása és érvényesítése. Az önszabályozás abban nyújt segítséget a médiának, hogy megválaszolja a legitim panaszokat és korrigálja tévedéseit.